Давутоглу: Русия да остави Сирия извън имперските си амбиции

Давутоглу: Русия да остави Сирия извън имперските си амбиции
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция няма да изтегли войските си от Ирак, докато Мосул не бъде освободен от „Ислямска държава”. Това заяви премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от „Дейли Сабах”.

Изказването му идва след като военният министър Исмет Илмаз по рано декларира, че тренировъчния персонал във военната база „Башик” в района ще остане, за да противодейства на ислямистите.

Давутоглу говори пред събрание на парламентарната група на управляващата Партия за справедливост и развитие, като потвърди намерението на властите Турция да противодейства на всички „потисници”, включително Русия, които бомбардират цивилни райони, вместо „Ислямска държава”.

Премиерът осъди руска атака наскоро срещу сирийската провинция Идлиб и разкритикува опозиционния лидер Селахатин Демирташ, който планира посещение в Москва и среща с външния министър Сергей Лавров.

„Сирийските земи не са и няма да бъдат част от имперските амбиции на Русия”, заяви премиерът.

Идлиб е контролиран от бунтовници срещу режима на Башар Асад, които често са мишена на руската военновъздушна кампания в Сирия.

Той каза също, че турската подкрепа за Палестина няма да спре, въпреки разговорите с Израел, които продължават в „позитивен” тон.

„Който казва, че Турция забравя хората в Газа и поставя настрана подкрепата си за Палестина, за да е по-близо до Израел, извършва кампания по дезинформация. Не забравяме за Газа, Палестина, Йерусалим дори в съня си нощем”, продължи премиерът.

Сегашните разговори между Турция и Израел следват почти пет годишно влошаване в отношенията между страните. През 2010 турски активисти бяха убити от израелски командоси, след опит за щурм на кораб и разрушаване на блокадата на ивицата Газа.

#Палестина #Ирак #Сирия #Турция #Израел #Давутоглу #Газа #Йерусалим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"