Намериха син сапфир, струващ 175 млн долара

Намериха син сапфир, струващ 175 млн долара
A A+ A++ A

Гемолози от Шри Ланка твърдят, че в мина в страната е открит най-големият син сапфир със звезда в света . Институтът по гемология в столицата Коломбо сертифицира скъпоценния камък, който тежи 1404,49 карата. Спецовете твърдят, че по-голям камък от този вид няма сертифициран в света.

Скъпоценният син сапфир струва най-малко 100 млн. долара, а неговият собственик твърди, че би могъл да го продаде на търг и за 175 млн. долара. Индустрията със скъпоценни камъни в Шри Ланка, за която сапфирите са основната стока за износ, годишно печели около 103 млн. долара. Сините сапфири със звезда са наричани така заради отличителния знак, който може да бъде намерен в техния център.

"Реших да го купя в момента, в който го видях", заяви пред Би Би Си сегашният собственик на камъка, който пожелал анонимност.

Предишният рекордьор от този клас камъни беше с тежест 1 395 карата.

Новият шампион е бил открит в мина в гр. Ратнапура, южна Шри Ланка, наричан още Градът на скъпоценните камъни. Сапфирът е наречен е "Звездата на Адам" от собственика си, тъй като според ислямската вяра Адам пристига в Шри Ланка след като е изгонен от райската градина. След това обитавал склоновете на планина, известна днес като Върхът на Адам. 

#сапфир #милион #долара #Шри Ланка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"