Уникалното мъжко хоро в Калофер (ВИДЕО)

Уникалното мъжко хоро в Калофер (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С тъпани и песни групата на мъжете наброяваше 150 калоферци, които хванати за ръце, смело нагазваха в ледените води. Стотици хора, застанали от двете страни на реката, наблюдават ритуала.

Така с бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете стигнаха до моста на Тунджа, водени от кмета на Калофер Румен Стоянов.

Над моста свещеникът хвърли кръста във водата, а белите гълъби полетяха в небето. За калоферци не е важно кой ще вземе кръста. Важно е да бъдат заедно. Тази година традицията отново е спазена и богоявленският кръст бе предаден на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Уникалното за България калоферско мъжко хоро е единственото по рода си в страната и се изпълнява в подбалканския град близо две столетия. За обичая се знае вече по цял свят.

Видео: karlovo.tv

 

Местните хора твърдят, че който се хване на мъжкото хоро в Тунджа, ще бъде здрав през цялата година. На излизане от реката, въпреки студа и мокрите си дрехи, мъжете продължиха да играят хоро и край реката. Традиционно в нощта на Богоявление те загряват цяла нощ с вино и домашна ракия, пеят песни и се веселят. Никой не ляга да спи.


#Калофер #хоро #кмет #град #Тунджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »