Местан: Преди Коледа стъпих на руска мина и се случи безпрецедентна война

Местан: Преди Коледа стъпих на руска мина и се случи безпрецедентна война
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''По телефона ми беше намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката. На 22 декември посредникът съобщи, че оставката ми се очаква до края на деня. Тогава в Кърджали казах, че официално никой не ми е поискал оставката. Ултимативно, противоуставно чрез посредник ми беше поискана,'' каза на пресконференция бившият председател на ДПС Лютви Местан.

„Трябваше да призная за декларацията и да се оттегля доброволно ... да подавам оставка за откровено правилна политика, не е възможно”, обясни той. След това, по думите му, се появи речта на Доган в медиите и малко след 19.00 часа на 22 декември-пак по телефон му било съобщено, че охраната му е свалена изцяло.

„Имах предварително уговорена среща в с посланика на Турция за 20.30 ч., на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с възможността от Турция да пристигнат високи гости заради митинга в Момчилград”, разказа той.

„Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за охраната ми. Плевнелиев не знаеше и каза, че ще ми даде отговор на следващия ден след разговор с компетентните органи. Моят проблем беше същата нощ, а не следващия ден. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за безопасността ми - отговорът ми е категорично да”, заяви бившият лидер на ДПС.

Така Местан разказа подробно цялата хронология, свързана с престоя му в Турското посолство. Той отрече да е прокарвал интереси на други държави в България.

 „Използвах времето там, да за да осигуря по частен път безопасността си и на семейството си. Успях да създам такава организация. След престоя там ми се наложи да спя една две вечери при приятели извън София”, добави той.

''Стратегическата цел ДПС да влезе във властта пред парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт-това беше възможно само, ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми-твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси,'' каза бившият лидер на ДПС. Той обясни, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм .

„Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава към дясното... Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война, добави Местан.

Думите му дойдоха по повод прословутата декларация за руския самолет, която беше посочена като основен мотив за изключването му. ''Декларацията ми не е гаф,'' подчерта той.

До Местан редом днес беше напусналият ДПС депутат Хюсеин Хафъзов и други депутати. В залата бяха още Мариана Георгиева, която също напусна ДПС, както и съпругата на Местан-Ширин.

„Ще излизам при избирателите и ще решим. Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизма за бъдещето на ЕС и НАТО, а точно обратното. Променената среда е още един аргумент за укрепването на геополитизма”, изтъкна Местан.

''Предполагах първо, че те постепенно ще се опитат да подменят мотива, съдържащ се в заглавията на почти всички вестници - Доган отстреля Местан заради Турция. Този мотив няма да бъде разбран от избирателите,'' смята, обаче Местан. Според него мащабът на атаката срещу него отразява страха.

 

#Лютви Местан #ДПС #отстраняване #ЕС #НАТО #Русия #интереси #политика #Хюсеин Хафъзов #Мариана Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »