Няма да оставяме отпечатъци в аптеки и болници! С пръст само ще активираме код за плащане от НЗОК

Няма да оставяме отпечатъци в аптеки и болници! С пръст само ще активираме код за плащане от НЗОК
Източник: medicalnews.bg
A A+ A++ A

Голямо вълнение последва днешното изказване на здравния министър Петър Москов, че от април ще влизаме в болници и ще купуваме лекарства с пръстов отпечатък. Веднага възникнаха въпроси кой, кога и как ще ни събира пръстовите отпечатъци, за да може да ни идентифицира системата, има ли вече софтуер, който да извършва идентификацията и достатъчно надежден ли е той, за да гарантира, че някой няма да ни отмъкне отпечатъците и да злоупотребява с тях.

Очевидно тези въпроси пораждат тревоги в обществото, а запитванията до здравната каса са били толкова много, та институцията излезе със специално уточнение.

Пациентът няма да оставя пръстов отпечатък, а ще задейства с пръста си уникален личен идентификационен код, успокояват от пресцентъра на НЗОК.

"С пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от Националната здравноосигурителна каса. Пръстовият отпечатък не се съхранява в електронна памет и не оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред", съобщават от здравната каса.  

Това е въпрос, който далече надхвърля конкретната идея за повишен контрол върху плащанията от здравната каса, засяга сигурността на личните ни данни  и не може да бъде решен със секторен закон, смятат юристи.

Според експертите на НЗОК "няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация". За тях нещата може да са прости и ясни, но много от хората и сега не разбират как този "личен идентификационен код" ще разпознава пръстовия ни отпечатък, ако няма база с отпечатъците. Та въпросът пак е кога и ка ще бъде създадена тази база и кой, кога и при какви условия ще има достъп до нея.


"Това не е в истинския смисъл пръстов отпечатък както гледаме в криминалните филми, а поредица от числа, които се генерират чрез пръста. Това дава възможност на всеки един от нас ако се наложи да отиде в болница, да контролира разхода на средствата от здравната каса. Тоест вие давате разрешение с този идентификатор да бъдат платени с вашите пари, които сте внесли в касата, всякакви здравни услуги. Това не е пръстов отпечатък в класическия смисъл на думата и от тази поредица от числа никой по обратен път не може да стигне до вашия пръстов отпечатък, тоест вашата самоличност е абсолютно запазена и това е гарантирано", коментира по Европа тв зам.- министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Това е и основният аргумент "за въвеждането на достъпа до болници и аптеки с пръстови отпечатъци, а именно спиране на фалшивия прием в лечебните заведения и по този начин източването на здравната каса с несъществуващи операции.

И все пак,  един от въпросите, които притесняват най-много гражданите, е как ще се събират въпросните пръстови отпечатъци.

"По никакъв начин не се събират, когато някой достигне по някаква причина до здравната система, тоест ако в следващата една година не ви се наложи да ходите до болницата или да си купувате лекарства с рецепта или по каса, вашия пръстов идентификатор няма да го има в системата до момента, в който не ви се наложи да отидете! И ако сега не можем да получим реална и обективна информация за пациента, сега вече тази информация ще я има и системата ще заработи в пълен обхват, когато имаме и електронната рецепта", обясни Ваньо Шарков.

От здравната каса обясниха още, че устройствата за снемане на идентификационния код ще се закупуват от аптеките и лечебните заведения. "Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на НЗОК. Ангажимент на НЗОК е да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения, като ограничава техническите изисквания", обясняват от касата.

Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти. Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства, подчертават от НЗОК.

 

#пръстов отпечатък #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"