Етичната комисия към ВСС подхваща Лозан Панов заради острата реч за правораздаването

Етичната комисия към ВСС подхваща Лозан Панов заради острата реч за правораздаването
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет подхваща председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради речта му в средата на декември, която предизвика изключителен силен обществен интерес.  Причината за острото изказване на съдия номер едно беше бламирането на конституционната реформа, което доведе до оставката на правния министър Христо Иванов.

Посланията в речта на Панов бяха насочени срещу редуцирането на конституционните  промени и отказа на депутатите да дадат достатъчно гаранции на съда да правораздава независимо. Именно тези послания ще бъдат обект на обсъждане в етичната комисия на ВСС.

Съдебните кадровици бяха сезирани от гражданското сдружение "План Б", от което настояват срещу Панов да бъде образувано дисциплинарно производство, припомня БНР. Близо 150 съдии от цялата страна подкрепиха думите на Лозан Панов, внасяйки подписка във ВСС, която ще бъде част от материалите по случая. Комисията ще търси отговори на въпроса нарушил ли е председателят на ВКС Етичния кодекс. От гражданската организация твърдят, че речта на Панов е политическа, а според Кодекса за етично поведение на магистратите те нямат право да участват в партийно-политическа дейност и да се намесва в политически или бизнес среди на влияние.

"Не приемайте това като размахване на пръст, призова в предаването "Преди всички" на БНР председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. На твърденията, че Етичната комисия ще действа като трибунал на инквизицията, а самият той като папа Климент осми, който ще изпрати на кладата Джордано Бруно, т.е. Лозан Панов, Тодоров отговори: "Няма такова нещо".

"Това, че съм казал, че има политически привкус в тази реч, не означава, че господин Панов е извършил някакво нарушение. Несъгласието ми с текстове от тази реч не означава, че казвам, че господин Панов е виновен…", заяви Тодоров.

Той обясни, че няма да си направи отвод и няма да даде никакво предварително становище за решението на комисията, като припомни, че според различни изказвания в публичното пространство много хора са определили речта на Панов като една от най-силните политически речи.

#съдебна реформа #конституционни промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"