Фандъкова: И Общинска полиция патрулира в зоните с мигранти

Фандъкова: И Общинска полиция патрулира в зоните с мигранти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Предвид случилото се в Германия, беше обяснима тревога на всички, още повече на хората, живеещи близо до центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел",''каза днес кметът на Столична община Йорданска Фандъкова, предаде БГНЕС.

Фандъкова уточни, че е провела разговор с директора на СДВР, който да й потвърди, че има постоянно полицейско присъствие в „Овча Купел“.

„Повдигнах въпроса и за другата рискова зона - около Женския пазар, бул. „Мария Луиза“ и Лъвов мост. Изпратих и веднага патрул на Общинска полиция, така че в следобедните и вечерните часове освен патрулите на полицията присъства и патрул на Общинска полиция", информира тя. Според нея и държавата прави всичко възможно и постоянни проверки за нелегални мигранти.

Освен това Фандъкова възложила на двамата районни кметове на район „Овча Купел“ и на „Възраждане“ да създадат организация за проверки за осветлението и чистотата. В ситуацията, в която се намира не само София и България, а цяла Европа, е необходимо постоянно да се анализира евентуална промяна в обстановката, смята столичният кмет.

Фандъкова разясни, че на този етап не предвижда зам.-кмет по сигурността.

Кметът на София заяви още, че се надява до края на следващата седмица да се обяви конкурс за главен архитект. Самият конкурс трябва да завърши в рамките на месец, месец и една седмица. В комисията по избора ще бъдат поканени представители на СОС, представители на граждански и браншови организации, представители на МРРБ, както и такива от екипа на Фандъкова.

Освен това кметът на Столична община съобщи, че предстои да бъде направен проект за демонтиране на паметника пред НДК. "СОС взе това решение преди 2 години, но с оглед на съдебните процедури бяхме длъжни да изчакаме решението на съда. Във връзка с изпълнението на решението сега предстои да се направи проект за демонтиране на паметника“, каза тя.

Фандъкова уточни, че е важно да няма никакъв риск за скулпторните елементи, за които да се намери подходящото място за експониране. Тя поясни, че в решение на СОС се казва, че трябва да бъдат съхранявани скулпторните фигури в Музея за история на София, като там има готовност за това.

"Демонтирането е с цел и опазване на околното пространство, така че да не се разрушат настилките и запазването на скулптурните елементи изисква сериозен проект. Ще възложа изготвянето на такъв проект и след като той бъде готов ще се разгледа и тогава трябва да се обяви процедура за избор на изпълнител", добави Фанедъкова. Тя, обаче не даде конкретни срокове.

#Йорданка Фандъкова #София #Германия #мигранти #бежанци #полиция #Овча купел #Лъвов мост #МРРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"