Масови протести след убийството на 18-годишния Тодор

Масови протести след убийството на 18-годишния Тодор
A A+ A++ A

Специално екипираните бусове на прокуратурата пътуват към Враца, където прокурори от Върховна касационна прокуратура ще се заемат със спешна проверка заради смъртта на 18-годишния Тодор.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно прокурори от ВКС да отидат във Врачанската окръжна прокуратура и да проверяват хода на разследването на убийството на 18-годишния Тодор Йорданов и на действията на органите на досъдебното производство по това дело. Предмет на проверката ще бъдат и твърденията на врачанския кмет Калин Каменов за осъществено изнудване спрямо него, както и реакцията на правоохранителните органи.

Тази вечер във Враца ще има нов протест от съучениците на момчето. Акцията е планирана като шествие по централните улици на града. Планира се шествието да премине през мястото, където стана инцидента и да завърши на централния площад в града. Така съучениците на момчето искат да се противопоставят на агресията. Снощи стотици врачани излязоха на протест пред полицията във Враца.

Освен във Враца, тази вече два протеста са организирани и в София. Недоволството на хората ескалира в социалните мрежи и в 18.30 часа, и в 19.30 часа първо пред Народното събрание, а после пред сградата на Съдебната палата граждани ще излязат, за да изразят недоволството си и да бъдат солидарни с приятелите на Тодор от Враца.

Протестът в 18.30 пред сградата на парламента е обявен под мотото "България е Враца". Призивът е: Носете камъни да направим ГРАМАДА в памет на Тодор и всички жертви на липсата на правосъдие и държавност.

Час по-късно софиянци се събират пред Съдебната палата, за да заявят, че не са съгласни с повдигнатите от прокуратурата обвинения за смърт по непредпазливост, при нанасяне на лека телесна повреда. "Какво леко и каква непредпазливост има в това да пребиеш дете до смърт?! Отсега ви казвам, че тези ще получат някакви минимални присъди, освен ако не се вдигнем на масови протести...", гласи съобщение на потребител, заявил участие в протеста довечера.

В мрежата се разпространява и петиция озаглавена - Искаме доживотни присъди за убийците на осемнадесетгодишния Тодор. Петицията вече е подписана от над 13 хиляди души.

#протест #убийство #общество #прокуратура #присъда #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"