За финал: Яне Янев изпратил SMS-а на премиера

За финал: Яне Янев изпратил SMS-а на премиера
A A+ A++ A

Лидерът на РЗС и бивш кандидат за кмет на община Сандански Яне Янев е сътрудникът, изпратил до премиера Бойко Борисов SMS-а, заради който в четвъртък бе прекъснато заседанието на Висшия съдебен съвет.

Това разкритие прави регионалното издание „Струма“, което поддържа постоянна връзка с неуморния политик от Пиринския край. Самият Янев е в момента в Америка. Гостува задно със съпругата си Галя на нейната сестра, която живее там, развива и обществена дейност на срещи с българи във Вашингтон и Чикаго.

Изданието се е свързало по телефона с Янев, който е потвърдил това. „Да, аз изпратих SMS-а. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпратил като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система. Като съветник на г-н премиера държа да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството“, обяснил Яне Янев.

Намесата на Янев в сагата с прословутия SMS донякъде отговаря на създаденото напрежение сред кадровиците на съдебната власт. В интервю за "Дневник членът на ВСС от съдебната квота Камен Иванов казва: "Трябва да стане ясно кой изпрати есемес-а на премиера, иначе съветът е делегитимиран".

По думите на Камен Иванов есемес-ът до Борисов е лъжлив, защото председателят на ВКС Лозан Панов по време на обсъждането не е предлагал премиерът да бъде викан, а само е запитал Етичната комиися дали е правила опит да бъде изслушан в рамките на проверката на "Яневагейт" с цел по-голяма всеобхватност на установените факти.

"Граматическото структуриране на съобщението ("Не приехме") дава да се разбере, че то е създадено от лице, което има функцията да "приема" или "не приема", тоест да взема решения, а такива функции имат само членовете на съвета", казва Камен Иванов.

Както е известно, Яне Янев е съветник на Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. Само преди два дни гръмна новината, че съпругата на Яне Янев - Галя, напуска работа в ГО на СГС, защото не издържала изпита, на който били подложени всички съдебни помощници в Софийски градски съд.

Новината е сред най-коментираните в правните среди. По този повод съветникът на премиера отново направи остър коментар и свърза събитието с битката в съдебната система, и видя в това политическа атака срещу себе си и персонално към премиера Бойко Борисов заради факта, че е негов съветник: „Някой иска Галя да стане жертва на войната, която Лозан Панов обяви на премиера Бойко Борисов. Атакувайки Галя, атакуват мен, а тъй като съм съветник на Бойко Борисов, и него“, казва Янев и прогнозира, че атаките ще стават все по-открити.

РЗС излезе с остра декларация след скандала със sms-а на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. От партията на Яне Янев заявиха, че Панов "стреля по Борисов като наемник на Радан Кънев и Христо Иванов". Според декларацията лобистки среди, свързани с "мега-богати адвокатски кантори" се стремят да овладеят върха на съдебната система. От партията питат "#Кой" е направил Лозан Панов шеф на Административен съд - София през 2006 година.

#Яне Янев #Бойко Борисов #SMS #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"