Тунджа и Марица отново заляха Одрин

Тунджа и Марица отново заляха Одрин
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Реките Марица и Тунджа потопиха Одрин под вода, нивото на притока продължава да се увеличава, реките излязоха от коритата си, предаде БГНЕС.

Наводнени са историческата арена Ер мейдан, остров Сарайичи, както и старинните каменни мостове Фатих и Кануни, а движението по тях е преустановено, автомобили и пешеходци се отклоняват по алтернативни пътища. Днес дебитът на Марица достигна 1 284 куб.м/сек, прогнозите са за понижаване.

Метеоролозите предупреждават за предстоящо засилване на пълноводието на българските реки при Одрин поради очакваните снеговалежи.

Уточнява се, че причина за това са и ВЕЦ-овете на река Арда, както и контролираното изпускане на водни количества от хидросъоръженията. Миналата година през февруари и март Одрин претърпя няколко пъти водния кошмар заради интензивното снеготопене в България.

Тогава един квартал беше откъснат от света, военни хеликоптери спасяваха хора, прелелите реки отнесоха пътища. Днес отново същият квартал е откъснат, тъй като мостът на Тунджа е забранен за движение, а той е единствената пътна връзка с централната част. При такива случаи местните власти винаги подчертават, че отворените клапи на язовирите по река Арда на българска територия изпращат опасните води към Одрин.

#Одрин #Тунджа #Марица #реки #Турция #България #корита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »