Борисов и Нюланд обсъждат стратегическото партньорство на САЩ и България

Борисов и Нюланд обсъждат стратегическото партньорство на САЩ и България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е на работно посещение в България.

Премиерът Борисов и Нюланд оцениха като успешна форма на сътрудничество в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки. 

Бойко Борисов и Виктория Нюланд разгледаха взаимодействието в областта на отбраната и оцениха високо работата на правоохранителните органи в борбата с тероризма.

''По съдебната реформа сме си поставили две цели – важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма,'' припомни премиерът Борисов.

Икономическото сътрудничество и енергийната диверсификация бяха сред основните теми на разговора. Борисов информира госта си за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан”.

По думите му, тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът постави и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочи, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания. 

#САЩ #България #Газов хъб ''Балкан'' #Виктория Нюланд #Бойко Борисов #диверсификация #съдебна реформа #интерконектор #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »