Епичната битка: Магърдич отвръща на империята

Епичната битка: Магърдич отвръща на империята
A A+ A++ A

И България видя своя сблъсък на титаните: фамилия Халваджиян се изправи срещу медийната империя, в която с течение на времето се превърна bTV.

Освен скандалите в триъгълника Бойко – Гоце – Станишев, войната на Найденов с природозащитниците и милионите разногласия около спрения проект за АЕЦ „Белене“, през последните дни на дневен ред в страната излезе един друг спор – този между продуцентската къща на Магърдич Халваджиян „Глобъл вижън“ и bTV Media Group.

Тази епична битка е именно епична по няколко причини:

  1. За първи път в историята на bTV в България някой се осмели да надигне глас срещу нея.
  2. Изправени един срещу друг на арената са титаните на българския медиен и развлекателен живот – най-гледаната телевизия и компанията, която продуцира едни от най-гледаните предавания.
  3. Потърпевш от този двубой най-вероятно ще бъде българският зрител, защото, ако и останалите продукции на Халваджиян последват съдбата на „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“ и бъдат свалени от ефир, за него ще останат като опция само турски сериали.

Защо ли този спор така ми напомня на холивудската сага „Междузвездни войни“? Великата империя на bTV (или по-скоро нейното реноме) е застрашена от един бунтовник, от непокорния джедай Маги Халваджиян, който обаче за разлика от Люк Скайуокър има зад гърба си подкрепата на цялата фамилия Халваджиян – едно доста влиятелно семейство в България.

През последните години bTV се превърна в най-гледаната телевизия в страната. Зрителят обаче като че ли не вижда всички пропуски, скрити зад лустрото, не осъзнава, че само с блясък телевизия не се прави – нужно е и качествено съдържание.

bTV е манипулативна телевизия, която обслужва корпоративни интереси. Самочувствието на всеки един служител на медийната група сякаш струи от екрана и те блъска в челото. Самочувствие, равносилно на егоцентризъм.

Маги Халваджиян беше отстранен като член на журито в предаването „България търси талант“, което се излъчва по bTV. Снимка: „Фейсбук“ – ХАЙЛАЙФ

В същото време обаче bTV предлага повърхностни новини, често със закъснение от 3 до 7 дни след като събитието се е случило (което е немислимо в новинарския свят).

Нерядко пък журналисти и водещи на публицистични предавания така се захващат за определени събития, че направо се давят в тях и пропускат същината на нещата. (Никога няма да забравя 20-минутната жива връзка на Миролюба Бенатова след банковия обир със заложници в Сливен през март м.г., по време на която тя обясняваше откъде похитителят е влязъл, накъде е погледнал, как е кихнал и т.н.).

„Гледай ти... Кой би помислил, че съм по-важен от „Белене“. Вече всеки ден съм в централните новини на bTV“, написа в профила си във „Фейсбук“ Маги Халваджиян на 23 април.

Според мен пък това не е учудващо. От bTV обичат да преекспонират нещата, да ги разтягат във времето, насилствено да държат общественото внимание върху тях. Затова и сами се рекламират през цялото време, по същия начин, както винаги намират удобен случай да „разпънат“ враговете си (в случая Маги), докато и последната нишка от „кирливата им риза“ не е разнищена и извадена на показ.

Естествено, и bTV си има своите изключения като Диана Найденова и (от време на време) шоумена Слави Трифонов, които винаги се възползват от правото си на свобода на словото и досега (или поне привидно) не са се поддавали на цензура. Сред тези изключения беше и предаването на Халваджиян „Господари на ефира“, именно заради което тръгна целият спор.

Едно от най-гледаните развлекателни предавания в България „Господари на ефира“ беше свалено от ефир заради възникналия спор между bTV Media Group и продуцентска къща „Глобъл вижън“. Снимка: Gospodari.com

„След като Мъгърдич Халваджиян не прие поканата на bTV да се оттегли достойно от всичките си съвместни проекти с телевизията, bTV прекрати едностранно договора му като жури на „България търси талант“, написа в свое изявление телевизията на 22 април.

„Промяната е и в отговор на очакванията на зрителите на bTV, както и на цялата телевизионна индустрия, след некоректните публични изявления на Халваджиян срещу bTV през изминалата седмица“, казват още от ръководството на медията, като допълват, че ще заведат дело срещу продуцентска къща „Глобъл вижън“, за да защити телевизията „доброто си име от техните (на продуцентите) обвинения в цензура“.

Защо ли позицията, която bTV заема сред българските медии, много ми прилича на управлението на премиера Бойко Борисов? И bTV, като Борисов, е лидер, и нейната дума, като неговата, е равносилна на закон – не подлежи на оспорване и се приема категорично, с пълно доверие от всички. И ако някой се опита да им се противопостави, той винаги е лошият и уви, обикновено е губещият.

Простете ми, че заемам страна в спора, тъй като от мен се очакват обективност и безпристрастност като представител на медийното съсловие. Да не забравяме обаче какво е казал един от най-добрите български журналисти Йосиф Хербст: „Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист е журналистически евнух“.

Така че – успех, Маги! И нека силата бъде с теб!

#Маги Халваджиян #bTV #Междузвездни войни #Люк Скайуокър #България #Господари на ефира #Миролюба Бенатова #Сливен #Белене #Фейсбук #Диана Найденова #Слави Трифонов #Бойко Борисов #Йосиф Хербст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"