Индия изстреля нов навигационен сателит

Индия изстреля нов навигационен сателит
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изстреляният в сряда от Индия навигационен сателит IRNSS-1E вече е в орбита около Земята, се съобщава в официалното изявление на индийската организация за космически изследвания.

Стартът на ракетата носител PSLV-C31 със спътник на борда бе извършен от единствения в Индия космодрум на остров Шрихарикота край бреговете на югоизточния щат Андра Прадеш. Това е петият от седем апарата, които ще позволят на страната да завърши създаването на своя собствена регионална навигационна спътникова система (Indian Regional Navigation Satellite System, IRNSS), предаде „Прес тръст ъф Индия”.

Изграждането на IRNSS трябва да завърши до лятото на 2016 г., когато спътниците ще станат седем. Въвеждане в експлоатация на първия (IRNSS-1A) бе през юли 2013 г., вторият бе качен през април 2014 г., третият през октомври 2014 г., а четвъртият – през март 2015 г. И четирите сателита са изведени в орбита от индийските ракети носители PSLV.

Системата ще обхване територията на Индийския субконтинент и допълнителна зона с ширина около 1500 км от нейните граници. IRNSS е предназначена за граждански и военни цели. Разходите за създаването на системата възлизат на 14,2 милиарда рупии (над 230 милиона долара). Индийският център за използване на космическа техника (Space Applications Centre) вече работи по създаването на още четири резервни спътника IRNSS. 

 

#Индия #сателит #система #космодрум #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"