Плевнелиев: През 2015 България бе източник не на проблеми, а на решения

Плевнелиев: През 2015 България бе източник не на проблеми, а на решения
A A+ A++ A

"Изпратихме една трудна година на извънредно напрежение и липса на предсказуемост, на провалени държави", каза президентът Росен Плевнелиев, който бе домакин тази вечер в Националния исторически музей на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

"Замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи, и имигранти, и изключителна нестабилност по света белязаха изминалата година", отбеляза държавният глава. 

"Въпреки предизвикателствата през годината, България беше фактор на стабилност в региона и Европейския съюз", посочи Плевнелиев.

"Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата, и принципите на добросъседство, и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички. През изминалата година България бе източник не на проблеми, а на решения", подчерта Росен Плевнелиев.

"Изиграхме своята отговорна роля като проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО. 2015-а бе година на активна и принципна българска външна политика", посочи Плевнелиев.

"Уважаваме човешките права на бежанците, но и пазим добре границите си. Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата и принципите на добросъседство и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички", каза Плевнелиев.

В словото си държавният глава отбеляза, че страната трябва да прояви повече амбициозност. "Искаме да стартираме нова вълна на европейски интеграционни проекти, например влизане във валутния механизъм ERMII, с последващо членство в еврозоната, пълноправно членство в Шенген, ускорено изграждане на Европейския енергиен съюз. Сега можем да докажем на практика, че в Европейския съюз няма големи и малки държави, именно защото всеки може да е част от решението, стига да е активен и амбициозен", посочи президентът.

Поемането от България на председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и домакинството на групата "Арайолуш" през 2016 г., е безспорно високо признание за международния авторитет на България, изтъкна още Плевнелиев и открои страната като незаобиколим фактор на Балканите. "Ще работя за това, Балканите да се превърнат в поле на международно сътрудничество, а не на геополитическа конкуренция. Интеграция, свързаност и добросъседство, това са нашите принципи. Вярваме в приятелството, споделените ценности и върховенството на закона", заяви той.

От името на дипломатическите мисии, акредитирани в България, посланикът на Държавата Палестина д-р Ахмeд Ал Мадбух отбеляза, че 2015 г. беше белязана от множество конфликти и въоръжени сблъсъци в различни части на света. "Бяхме свидетели на ескалация на тероризма до критични равнища, на убийства на невинни граждани, които принудиха милиони да потърсят убежище далеч от родната земя и да се упътят към Европа през Близкия изток", припомни доайенът на дипломатическия корпус.

Международната общност обаче е станала по-обединена и по-будна, по-бдителна и отдадена на решаването на тези конфликти мирно, посочи дипломатът. "Уверени сме във Вас и в способността Ви да водите България напред към по-добро бъдеще", обърна се посланик Мадбух към президента Росен Плевнелиев, като пожела на българския народ светло бъдеще, благоденствие и успех. "Нека да работим съвместно за постигане на свят без войни и окупации. Нека се насочим към онова, което ни обединява, за да постигнем свят без расизъм, етническа и религиозна дискриминация", призова още посланикът на Държавата Палестина в България.

#Росен Плевнелиев #президент #прием #дипломатически мисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"