Инвеститори към управляващите: Недостигът на върховенство на закона гони чуждите компании

Инвеститори към управляващите: Недостигът на върховенство на закона гони чуждите компании
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Създаденото усещане, че в България съдебната реформа не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави. Това посочват десет смесени търговски камари в България в писмо до правителството и президента.

В него представителите на българския и чуждестранния бизнес изразяват подкрепа за съдебната реформа и очаквания за независимост на магистратите.  "Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание", се казва в писмото.

От търговските камари изразяват "загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона".

"Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание", пишат инвеститорите.

В писмото се подчертава, че инвестициите са основополагащи, за да има динамична и развиваща се икономика. "Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н. Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието", посочват от търговските камари.

Представителите на бизнеса подчертават, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система, е посочено в документа.

Освен до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, писмото е адресирано и до вътрешния министър Румяна Бъчварова, вицепремиерите Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Под документа са се подписали ръководителите на Американска търговска камара, Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-швейцарска търговска камара, Германо-българска индустриалнo-търговска камара, Италианска търговска камара в България, Камара на испанската промишленост и търговия в България, Конфиндустрия България, Френско-българска търговска и индустриална камара, Холандска търговска камара в България.

#съдебна реформа #бизнес #инвеститори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »