Стамен Янев: Има ръст на инвестициите в страната, но съдебната реформа бави процеса

Стамен Янев: Има ръст на инвестициите в страната, но съдебната реформа бави процеса
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A
''Може би най-големият проблем на съдебната система не е конституцията или правомощията на прокуратурата, а бавното съдопроизводство. Може би трябва да се работи в тази насока, за да се подобри съдебната система,'' каза пред БНР Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. 

''Зададохме сериозна темпо и за последните десет месеца обемът на инвестициите е милиард и половина, за сравнение за същия период на миналата година те са били с 250 млн. по-малко. Има растеж на инвестициите и това е на база излъчваната от България стабилност.''

''Докато другите страни излизаха от кризата, ние трябваше да минем през експеримент на правителството "Орешарски",'' допълни Янев. ''В класацията на Световната банка правене на бизнес стоим доста добре – на 38-о място,'' обобщи той.

''Обръщаме внимание върху бавно случващата се реформа в съдебната система, защото е много важно тя да даде положителни резултати, важно е да имаме солидна съдебна система,'' посочи Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска Камара по повод писмото на 10 големи търговски камари –външнотърговски партньори на България, които настояват за реформи в съдебната система.

Обезпокоени сме от недостига на върховенство на закона, което се изразява в забавяне на делата и кадруване в съдебната система, каза още Георгиев. По думите му, забавените реформи в съдебната система водят до несигурност в инвестиционния процес.

Митко Василев, главен управител на Германската търговска камара, отбеляза, че миналогодишната анкета на организацията е фиксирала като проблеми слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки и неефективното публично управление.

На последно място сме по критерий правна сигурност, подчерта Митко Василев и уточни, че писмото на търговските камари не бива да се свързва с инициативата на КРИБ и други работодателски организации с искания за оставки.

#съдебна реформа #Орешарски #КРИБ #Митко Василев #инвестиции #България #Стамен Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"