Имаш 802 лв. за месеца и те броят богат в България

Имаш 802 лв. за месеца и те броят богат в България
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-богатите в България са 1,5 млн. души, показва изследване на Института за пазарна икономика „Разрези на бедността: Образованието и заетостта като фактори за кривата на доходите и щастието в България“. В тази група влизат всички с месечен доход от 801 лева нагоре.

В групата на така наречената "средна класа" у нас попада най-голям дял от населението – 4,2 милиона души. Тук попадат хора, чиито месечни доходи са от 286 лева до 801 лева.  Бедни са само тези с месечен доход под 286 лева. Това е линията на бедността към 2013 г., по статистиката за която е правено изследването.

Една пета от българите, които са под прага на бедност от 286 лева, генерират едва 7 процента от доходите в страната. 20-те на сто най-богати българи произвеждат 40% от националния доход. Останалите - от "средната класа", произвеждат 53% от доходите.

Болшинството от заетите – 91,8%, които формират голяма част от средната класа, са извън групата на бедните. Сред пенсионерите този дял е по-малък, като сред пенсионираните индивиди 26,6% са бедни.

Най-голям е рискът от бедност сред безработните. Почти половината – 43,1% от тях попадат в групата на бедните, а голяма част от останалите всъщност също са близо до тази група.

Дипломата от университет на практика гарантира, че няма да си беден, обясни икономистът Петър Ганев. Според изследването процентът на бедност при висшистите е под 5 на сто, а еквивалентният им доход - около 1000 лева. Групата на висшистите към 2013 г. е около 1,2 млн., от които заетите висшисти са 887 хиляди души. При високообразованите българи нивото на бедност е едва 2 процента.

При българите със средно образование бедните са 12-13 процента, а при тези с основно образование скача на 37 на сто. Около 60 на сто от българите с начално или още по-ниско образование са бедни.  В София и големите областни градове процентът на бедност е около 10 на сто, а доходите - почти 1000 лева, като шансовете за намиране на работа са добри. В малките градове и селата обаче една трета от хората са бедни.




#богати #средна класа #бедност #ИПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"