България е на опашката по свобода на словото

България е на опашката по свобода на словото
A A+ A++ A

България запазва статута си на свободна страна в иначе мрачния ежегоден доклад "Свободата по света" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

Държавата ни е оценена високо по трите основни критерия – политически права, граждански свободи и "рейтинг на свободата". Общата оценка на България е 80 от 100.
Може би единственият проблем остава трайното определение на "Фрийдъм хаус" за българските медии като "частично свободни", което се запазва и в тазгодишната оценка.

Извън числовите характеристики, изследователите не обръщат специално внимание на нашата страна в иначе мрачния преглед на гражданските и политически права по света. Организацията отчита десета поредна година на спад в глобалната свобода.

"През 2015 г. светът беше разкъсан от пресичащи се кризи, които подхранваха ксенофобски настроения в демократичните страни, подкопаваха икономиките на страни, зависими от износа на природни ресурси, и доведоха до увеличаване на натиска на авторитарните режими върху несъгласните", се посочва в доклада.

#България #Свобода #медия #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"