Борисов: Олигарсите, контрабандистите и мафиотите искат да няма правителство

Борисов: Олигарсите, контрабандистите и мафиотите искат да няма правителство
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават. Това казва премиерът Бойко Борисов, след като информира министрите, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през първия месец на 2015 г.,  става ясно от стенограмата от правителственото заседание днес. В тази сума не са включени 250 млн. лв. възстановен на фирмите ДДС.

„Между другото, да ви споделя, че с министъра на финансите, митниците и данъчните (дори не смеем да го коментираме гласно) за януари месец имаме 900 милиона повече приходи от януари 2015 година, като 250 милиона авансово сме върнали на фирмите ДДС. В смисъл, ако не го бяхме направили авансово, щяхме да имаме 1 милиард 150 милиона повече. Не си спомнят в Министерство на финансите кога януари месец са били на 900 милиона излишък. Не си спомнят!, казва министър-председателят.

По думите на премиера, дори най-големите скептици в Европа вече коментират "като чудо" това, което правителството прави в борбата с контрабандата. "Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят. И днес има задържани газови цистерни, вътре пълни с цигари. Фирми, които продават горива – с нелегални цистерни вътре в земята. Понеже от сутринта тече операцията, следобед ще ги покажат да ги видите и на картинка. Всички те ще се възползват от всяка политическа възможност за подкрепа, която им се даде", обяснява Борисов.  След което добавя: "Приказките са хубаво нещо, да сочиш с пръст е хубаво нещо, но ако става въпрос за корупция, 900 милиона могат да се разпределят по хиляди начини. Сиреч, това правителство трябва с много вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията при контрабанда, защото основното на корупцията са парите. Всъщност, няма по-видим признак – в тези сфери: контрабанда на цигари, горива, алкохол, меса, захарни изделия, измамите с ДДС – резултатът е на сайта на Министерство на финансите”.

Правосъдния министър Екатерина Захариева от своя страна коментира доклада на ЕК за България. „Най-важната и спешната задача пред Министерство на правосъдието е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, които са свързани както с измененията на Конституцията, така и с дългоочакваните изменения, свързани с кариерно израстване, инвестиране, проверки за почтеност, електронно правосъдие, което ще бъде изрично споменато в доклада, а именно добрата инициатива и осигурените средства в Оперативна програма „Добро управление“ за бързо въвеждане на електронното правосъдие", обяснява правосъдният министър.

Според Захариева законопроектът за промени в Закона за съдебната власт трябва бъде  одобрен от МС и внесен в парламента в началото на март. "Защо началото на март, а не веднага, както се намеква отново в публичното пространство? Защото истината е, че в закона има много работа за вършене все още. Въпреки че изменението беше оповестено в средата на миналата година, то все още не е приведено в съответствие с измененията на Конституцията. В главата за инспектората и засилените правомощия на инспектората за съдебната власт се съдържат три изменения и няма как, давайки толкова силни правомощия за проверки, да не се разпишат подробностите и при какви условия започват тези проверки. Както е и в Закона за Сметната палата, както е в Закона за конфликт на интереси, както е в закона, който госпожа Кунева предлага. Така че, там просто липсва глава”, казва Захариева.

Според нея прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март, като и той е "изключително оптимистичен, бърз и спешен". Захариева обяснява, че работата вече е започнала в министерството със заинтересованите институции. "Разделили сме се на пет работни подгрупи по различните глави. Така че, разчитам наистина на конструктивен подход и вместо да си хвърляме обвинения кой е виновен и кой не, по-скоро да вземем, заедно с другите институции, неправителствения сектор, съдийските и прокурорските организации, да огледаме текстовете и да ги внесем", добавя министърът.

Законът за съдебната власт е топ приоритет, така че в първите няколко месеца – февруари и март, ще бъдем изцяло фокусирани върху него, подчертава Захариева.

Наказателно-процесуалният кодекс не се работи в Министерство на правосъдието, никога не се е работил, работи се, по моя информация, във Върховен касационен съд, Върховна прокуратура и експерти от Народното събрание. Разбира се, с Министерство на правосъдието сме готови да окажем съдействие и да подкрепим усилията за бързината на производството, за по-ясното събиране на доказателства и за преодоляване на критиките по отношение на наказателния процес. Да, със сигурност много важно е качеството на работата на разследващите органи и на съда, но това не означава, че няма текстове в НПК, които да не се нуждаят от детайлизиране и преработка. Твърде формален е процесът, даваме до безкрайност възможност, дори и на най-горната инстанция – на Касационен съд. Има случаи, в които на Касационен съд се връща делото отново на първа инстанция с указания Прокуратурата да изпълни указания. Тоест, това е нещо, което е позитивно отчетено в техническата част в доклада, в интерес на истината. Нея никой не я чете, но всъщност там са детайлите и препоръките. Повечето хора се фокусират върху политическите послания. А истината е, че в политическите послания в доклада има и доста отчетени позитивни неща, като приемането на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, приемането на измененията в Конституцията, приемането на антикорупционната стратегия, създаването на съвета и проекта на закона на госпожа Кунева, който също е една от препоръките за спешно приемане, коментира още Захариева.

Така че, работата на правителството се състои в бързото предлагане на тези законопроекти, тяхното мотивиране, защита и убеждаване на политическите партии, че това е правилният подход, след което е в Народното събрание.

"Наистина, основните препоръки са към Висшия съдебен съвет – свързани с дисциплинарните производства, с атестирането и с назначенията, с етичните правила и други препоръки. Така че тези препоръки ще бъдат отчетени при измененията на Закона за съдебната власт, именно в главите, свързани с атестиране, кариерно израстване, самоуправлението на съда, така прокламирано от всички", отбелязва Екатерина Захариева.

Тя обяснява, че след като приключи работата по Закона за съдебната власт ще се фокусират и върху бързината на процеса в Гражданско-процесуалния кодекс – нещо, което пък се чака изключително много от бизнеса и от всички граждани, защото по-голяма част от делата, които засягат повечето граждани, са свързани с Гражданско-процесуалния кодекс.

Борисов коментира, че той като оптимист, залагал февруари тези закони да минат, „но явно, че няма да стане”.

"По-добре е да ги огледате, това е правилното. Няма какво да се гледа назад, а се хванете сега и ги направете, за да може да влезем, ако можем до лятната ваканция – така, както е оптимистичният вариант. Защото Законът за съдебната власт отрегулира всички неща, които в момента са интересни, антикорупционният закон. Така че по най-бързия начин да се внесе. Наказателно-процесуалният кодекс, измененията в Закона за движение по пътищата – също, измененията в Закона за МВР. Това са много важни неща, които трябва да се свършат", заявява премиерът.

"Така че, ако не се свършат… Единственият начин, по-точно, да не се свършат, е да няма правителство. Сиреч, мафията има интерес да няма правителство, защото тогава контрабандистите и олигарсите си взимат тези милиарди, които са свикнали да си ги получават, закони няма да минават, защото няма да има парламент и вече това е една прекрасна среда за корупцията и мафията. Така че, пожелавам ви здрави нерви и всеки да си гледа работата максимално бързо и точно”, обръща се към министрите Борисов.

#съдебна реформа #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"