Брюксел ни праща експерти за съдебната реформа

Брюксел ни праща експерти за съдебната реформа
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Европейската комисия е готова да изпрати експерти, които да помогнат на правителството при реформирането на правосъдната система. Това става ясно от изявление на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, разпространено от пресслужбата на комисията.

Днешният доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка отчита напредък в някои области, но показва и колко още работа има за вършене. Постиженията включват приетите промени в конституцията, по-прозрачните назначения в съдебната власт, например на главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), подкрепата на реформите от страна на магистратските организации, сочи Георгиева.

Еврокомисарят обаче подчертава, че предстои още много работа по отношение реформите във ВСС, приемане на закон за борба с корупцията, конкретни резултати по делата за корупция по високите етажи и налагането на ефективни присъди.

"Тъй като това е механизъм преди всичко за сътрудничество, а не само за проверка, ЕК е готова да предостави експерти, които да помогнат да бъде свършена тази работа по-бързо и по-успешно. Хубаво е, че от София идват ясни сигнали, че такава помощ е добре дошла. Надявам се двете страни да работят заедно, в духа на сътрудничеството, за бързо постигане на резултатите, които не само Брюксел, а и хората в България искат да видят час по-скоро", заявява Георгиева.

По-рано днес такава готовност заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Като много важни юридически стъпки на българското правителство  Тимерманс определи конституционните промени и приемането на други необходими закони през изминалата година.

"Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за чудесното му предложение да съдействаме на България с технически съвети как точно да се постигнат те. Твърдо сме ангажирани с това", заяви Тимерманс, цитиран от БНР.

"Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас. Това доказва, че той е ангажиран с процеса. Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избяга от необходимостта за реално изпълнение. Наистина вярвам, че той е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади. Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очаквания напредък, който българският народ заслужава. Много е постигнато, но остава огромно количество работа. Убеден съм, че с новия подход – включително с международни експерти – ще видим напредък в България", каза още зам.-председателят на ЕК.

#Европейска комисия #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"