Прокуратурата отхвърли идеята на ЕК за външна експертиза и "двоен мониторинг"

Прокуратурата отхвърли идеята на ЕК за външна експертиза и "двоен мониторинг"
A A+ A++ A


Идеята за независим анализ на прокуратурата, явяващ се ключов момент в съдебната реформа според Европейската комисия, не се хареса на ръководството на българските прокурори. Това става ясно от официалната позиция на прокуратурата по мониторинговия доклад, разпространена до медиите.

"Одобрената от парламента стратегия предвижда подобен анализ единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Такъв подход на партньорство на международно експертно ниво се оценява положително от прокуратурата. Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и „двоен мониторинг“ на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите", сочи в позицията си ръководството на прокуратурата.


"Ръководството на Прокуратурата на Република България е на становище, че докладът подпомага усилията на българските власти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и носи силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите", се казва в съобщението.

В позицията се посочва още, че измененията в Конституцията, свързани с разделянето на ВСС на две колегии и увеличаването правомощията на неговия инспекторат, са били правилно оценени от ЕК като важна стъпка за съдебната реформа. По тази точка Комисията отчете, че съдебната система в България има потребност от промени в НК и НПК „с оглед отстраняване на проблемите, водещи до забавяне на наказателните производства и улесняване на наказателното преследване на корупционни престъпления“.

Прокуратурата се съгласява с констатацията за бавен напредък и липса на солидни резултати в борбата с корупцията.

В заключение се посочва, че прокуратурата ще ревизира цялостната си дейност съгласно предвиденото в Стратегията за съдебната реформа и ще допълни анализа си на делата за корупция, оповестен на 3 юли 2013 г., включително със случаите на посегателство по отношение на средства на ЕС.

#прокуратура #мониторингов доклад #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »