Сондата Cassini се готви за среща с луната на Сатурн - Титан (ВИДЕО)

Сондата Cassini се готви за среща с луната на Сатурн - Титан (ВИДЕО)
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Сондата Cassini на американската Национална космическа агенция (NASA) променя орбитата си около Сатурн, подготвяйки се за “Големия финал” на мисията си, пише изданието Space, цитирано от агенция ''Фокус''.

На 23 януари апаратът е задействал двигателите си за 35 секунди, за да се насочи към срещата си с огромната луна Титан. Това е второто от пет запалвания, които ще доближат Cassini до спътника на Сатурн.

“Титан върши тежката работа,” казва Ърл Мийз от NASA. “Нашата задача е да придвижим сондата до точно определени височина и широчина над Титан в точно определено време - тези маневри целят това.”

Крайната цел на маневрите е да придвижат Cassini по-високо над екватора на Сатурн, където сондата орбитира от 2015 година.

“В края на ноември космическият апарат ще се озове на маршрут, който ще го отведе високо над полюсите на Сатурн, достигайки външната част на основните пръстени на планетата”, посочват от NASA. След 20 такива орбити ще започне “големият финал”. Cassini ще премине 22 пъти между най-вътрешните пръстени и планетата преди да се потопи в атмосферата на Сатурн, за да завърши пътуването си на 15 септември 2017 година.

Струващата 3.2 милиарда долара сонда е съвместен проект на NASA, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Италианската космическа агенция. Апаратът беше изстрелян през 1997 година и пристигна до системата на Сатурн през 2004 година.

Cassini изпрати безброй удивителни изображения на Сатурн и луните му и направи редица важни открития. През 2005 година, например, апаратът засече гейзери от воден лед, изригващи от южния полюс на луната на Сатурн Енцелад. Сондата прелетя през парата, произведена от тази гейзери и откри съдържащи въглерод молекули.

#Сатурн #Титан #НАСА #ЕКА #орбита #маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"