Танев: Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците

Танев: Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Имам един месец - нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов, имам род!'' Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС.

''Склонен съм да удължа срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове 2-6 клас. Законният срок е един месец, ако той се окаже недостатъчен седмица-две може да бъде удължен срокът”, каза още той и подчерта, че има време за изготвянето на учебниците.

Танев посочи, че в понеделник ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма. 

За пореден път той уточни, че би било клюка, ако каже предварително кой точно от екипа му ще си отиде, но все пак посочи, че става дума за някой или някои от политическия му кабинет.

Искам да възстановим всичко, което знаем особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като „Златен век”, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Нашето Възраждане е минало и бъдеще, каза министърът на образованието.

Той обясни, че терминът „съвместно съжителство” го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма.

Танев запита: „Ако смятате, че с това ще променя историята, грешите. Не съм за това тук. Моето мнение е, че става дума за робство”, каза Танев. Той подчерта, че научната общност нямат единно становище дали става дума за робство или не. Това е турско или Османско владичество, така искат историците, добави просветният министър.

Днес депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Депутатите от групата на Каракачанов и Симеонов поискаха оставките заместника на Танев- Ваня Кастрева, на началника на кабинета му и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна.

#Тодор Танев #МОН #учебни планове #Възраждане #Златен век #Патриотичен фронт #Ваня Кастрева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"