Реформаторският блок обсъжда излъчването на нов образователен министър

Реформаторският блок обсъжда излъчването на нов образователен министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок ще обсъди с премиера кандидатурата за министър на образованието и науката, след като на продължилата до късно снощи среща Реформаторите не излязоха с конкретно предложение за нов министър.

Сред имената, за които се смята, че могат да заемат поста на министър на образованието са вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на образованието по време на Тройната коалиция Даниел Вълчев и Димитър Танев, който е бил секретар на министерството по това време. След края на късната среща обаче стана ясно, че Реформаторите не са обсъждали имена, а политики в сферата на образованието. 

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и екипа му.

В мотивите си министър-председателят посочи, че това е станало заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора и допълни, че ресорът трябва да бъде поет от друг.

До решението се стигна след като миналия петък министерството представи новите учебни програми за учениците от 2 до 6 клас, където терминът „турско робство” е заменен с „турско присъствие” и предизвика дебати в обществото. Друга промяна в новите учебни програми, която предизвика недоволство беше тази с отпадането на „История славянобългарска" от програмата по литература за 6-ти клас. Не нейно място беше поставено произведението „Робинзон Крузо" на Даниел Дефо. Произведенията на Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" също отпаднаха от часовете по литература за шестокласниците според проекта на учебните програми.

#Тодор Танев #Бойко Борисов #реформаторски блок #История славянобългарска #Даниел Дефо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"