Какво трябва да знаем за вируса Зика и как да се пазим от него

Какво трябва да знаем за вируса Зика и как да се пазим от него
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Мерки срещу разпространението на вируса Зика предприема Министерството на здравеопазването. Още през изминалата седмица здравният министър Петър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради разпространението на вируса в Южна Америка.

На този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Причината е сезонът, през който на европейския континент няма комари. Това става ясно и от анализ на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм.

Въпреки това, заради връзките на страните от ЕС с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. По тази причина се въвеждат и някои превантивни мерки.

Мерките на МЗ

Първата посочена мярка е да продължи да се следи ситуацията в Латинска Америка, като се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на Световната здравна организация.

Предвижда се също така чрез сайта на министерството да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация, като се избягва създаването на паника и страхове.

Трета мярка предвижда чрез системата на Районните здравни инспекции да се организират срещи с общопрактикуващите лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.

Друга мярка предвижда да се публикуват указания за населението, на този етап само за хора на които предстои пътуване в засегнатите райони с конкретни препоръки за начините на предпазване.

Освен това е предвидено и да се изготви указание до Сдружението на общините за нуждата от навременно провеждане на обществени поръчки за организиране на дезинсекция, като се работи под контрола на специалисти-биолози.

Друга мярка пък предвижда да се укрепи капацитетът на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nucleic-amplification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др.

Какво представлява Зика

При повечето хора вирусът дори не проявява симптоми: едва 1 от 5 заразени може да има висока температура, обрив, главоболие, отпадналост или конюнктивит. До седмица симптомите изчезват.

Вирусът "Зика"всъщност е реална опасност само за бременните жени. Разболяването на бременната жена може да причини вродени дефекти при детето. В Бразилия над 4 000 бебета са родени с микроцефалия от октомври 2015г. досега, което е около 20 пъти повече от средния годишен брой за страната. Все още не е потвърдено научно дали "Зика" е истинската причина за вродените дефекти или има само косвена връзка между двете, окончателното научно заключение ще отнеме около шест месецапредава още Reuters.

Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията засега предупреждава бременните жени да избягват пътуванията до райони с високо разпространение на вируса, като това остава единствената защитна мярка. Ако все пак пътуванията са наложителни, специалистите съветват да се избягва досег с комари, като хората стоят в стаи с климатик, използват препарат против насекоми през цялото време и носят дрехи, които покриват тялото им максимално (дълги панталони, дълги ръкави, обувки и шапки). Липсата на симптоми при повечето заразени, както и липсата на лечение, налагат фокусът да остане върху предварително предпазване на хората от комари и намаляване на броя на насекомите.

Къде се разпространява

Вирусът се разпространява от Aedes aegypt - комара, разпространяващ жълтата треска. Тропическият климат е мястото, където насекомото се развива най-добре. Оказва се обаче, че Aedes albopictus, друг вид комар, също може да разпространи вируса, но не е ясно още до каква степен, твърдят от The Economist. Aedes albopictus, или Азиатски тигров комар, обаче може да се развива и в по-северни райони, като Ню Йорк или Чикаго, както и в части от южна Европа. Освен чрез ухапване на комар, "Зика" се предава и по време на бременност от майката към детето. Ако друг комар ухапе заразен с вируса човек, вирусът "Зика" може да се предаде и на други комари и така да стигне и до по-широк кръг от хора. За момента няма сигурни данни, че заразата може да се предава по полов път.

Досега вирусът "Зика" е разпространен в 22 страни, предимно в Латинска Америка. Световната здравна организация прогнозира между 3 и 4 милиона случая през следващата година от Аржентина до южните щати на САЩ.

#Министерство на здравеопазването #предпазни мерки #вирус Зика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"