Съветът на Европа отчита напредък на България в борбата с корупцията

Съветът на Европа отчита напредък на България в борбата с корупцията
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на Европа отчете, че България е постигнала напредък в борбата с и финансирането на партиите. България е приложила по задоволителен начин и се е справила в задоволителна степен с 16 от 20-те препоръки от третия доклад за оценка на законодателството в сферата на борбата с корупцията и финансирането на партиите, се посочва в оценката на комисията "Греко" (Група държави срещу корупцията), представена днес. Отчита се, че от останалите четири препоръки, три са били приложени частично, а една не е била приложена.

Българските власти са призовани настоятелно да предприемат действия по отношение на автоматичното и задължително освобождаване от наказателна отговорност на разкаяли се извършители на "активен подкуп", доколкото не са предвидени по-нататъшни мерки спрямо тях. Това е единствената от всички препоръки, по която не се отчита никакъв напредък.

По отношение на финансирането на партиите се посочва, че нашата страна е извървяла дълъг път от 2009 г. насам, като е въвела законодателни промени, самодисциплина, контрол от страна на НАП. Допълва се, че прозрачността на партийното финансиране изисква допълнителни мерки за въвеждането на външен одит на банковите сметки, включително чрез промени в законодателството.

#борба с корупцията #Съвет на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"