Лекарство с канабис излиза на пазара в Хърватска

Лекарство с канабис излиза на пазара в Хърватска
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От март тази година в хърватските аптеки ще се продават желатинови капсули с масло от канабис, съобщи сръбската агенция „Танюг”, като се позовава на местната преса.

Всяка от капсулите ще съдържа пет милиграма масло. Крайната цена на медикамента още не е определена и ще зависи от аптекарската мрежа.

Според хърватските медии стойността на лекарството ще е по-ниска от тази на нелегалното масло от марихуана, което върви между 15 и 20 хиляди куни (2 и 2,6 евро).

Предстои да бъде сключен финалния договор с канадския производител на капсулите. Нужни са и определени лицензи за внос, съхранение и продажба, които се дават при строги условия, предвид психоактивния характер на лекарството.

В края на октомври хърватското здравно министерство разреши използването на активното вещество на марихуаната в лекарства за болни от множествена склероза, рак, епилепсия и СПИН.

Всички медикаменти, които съдържат тетрахидроканабинол, ще могат да бъдат закупени от аптеките само срещу медицинска рецепта, издадена от общо практикуващите лекари, както и от специалистите в неврологията, онкологията, химиотерапията, инфекциозните и детските заболявания.

#Хърватия #канабис #лекарство #СПИН #Здравно министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"