Мая Манолова пише до Брюксел за таксата "сградна инсталация"

Мая Манолова пише до Брюксел за таксата "сградна инсталация"
Мая Манолова Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният омбудсман Мая Манолова подготвя писмо до еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова във връзка с проблемите на българските граждани с топлофикациите. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. Идеята е да запознае еврокомисаря с проблемите на българските граждани с такса "сградна инсталация" на "Топлофикация" и противоречивата съдебна практика у нас.

Манолова кани Юрова у нас, за да разкаже за добрите европейски практики в другите държави и за защитата на техните потребителски проблеми.

2540 жалби са постъпили през първите 100 дни от работата на Мая Манолова. 1322 души са посетили приемната й в София, а 2406 са се обадили по телефона. Своеобразният отчет направи самата тя пред журналисти в Кюстендил.

Повечето от жалбите - 888, са подадени от потребители срещу доставчиците на обществени услуги. 216 от тях са срещу столичната "Топлофикация", 129 срещу електроразпределителните дружества, 115 срещу мобилните оператори и 90 срещу ВиК дружествата. Изготвени са 125 препоръки до министри, кметове, ръководители на агенции, общински съвети и др.

Утре ще бъде внесена втората жалба от омбудсмана до Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес.

Стандартната практика е юрисконсултите да получават заплати, а сумите от таксата "юрисконсулт" служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества.

Манолова не се е отказала от идеята си за въвеждането на еднодневни винетни стикери и през следващите дни ще инициира среща с министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

#омбудман #такса сградна инсталация #винетки #топлофикации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници