Официално: Меглена Кунева е новият просветен министър (обновена)

Официално: Меглена Кунева е новият просветен министър (обновена)
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Народното събрание избра Меглена Кунева за просветен министър със 104 гласа "за", предаде БГНЕС.

Веднага след гласуването в пленарна зала бе поискано прегласуване, при което Кунева бе избрана със 106 гласа "за". С днешното решение на Народното събрание Меглена Кунева става единствената, която е била министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов.

В пленарна зала бяха регистрирани 134-ма депутати, кворумът беше определен за 66 души, а общо гласувалите се оказаха 204.

Против вота очаквано бяха партиите Атака, БСП, ДПС, АБВ, ПФ, ДСБ и част от независимите кандидати.

80 депутати от ГЕРБ гласуваха за, 35 депутати от БСП гласуваха против, 21 депутати от ДПС бяха против, от РБ 13 бяха за, 1 против и 6 се въздържаха, от ПФ 2-ма бяха за, 2-ма против и 13 се въздържаха, от БДЦ 8 за, и 3-ма се въздържаха, от Атака 5-ма бяха против, 9 от АБВ се въздържаха.

По време на дебатите по избора на Кунева се чуха разнопосочни мнения. Очевидно г-жа Кунева няма намерение да сменя нищо в образованието, няма да пипа финансовите потоци към издателите на учебници, нито да ревизира политиката в този сектор, заяви лидерът на БСП Лява България Михаил Миков. От своя страна съпредседателят на ДПС Четин Казак обясни, че ДПС ще гласува против кандидатурата на Меглена Кунева за нов министър на образованието, защото е ясна и категорична опозиция в 43-тото НС. Тази формула на управление няма да продължи, защото няма бъдеще. Колкото по-бързо осъзнаете това, толкова по-добре, посъветва управляващите Казак. „Днес същинският политически въпрос е не дали Меглена Кунева ще бъде избрана министър, а с колко гласа. Ако след гласуването има гласове „за”, по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство, това ще бъде цифровият израз на тежкото им самопризнание, че кабинетът „Борисов 2” са изгубили управленската си легитимност, пък заяви бившият лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан.

„Имаме памет за свършеното и несвършеното. Ангажирали сме се с това управление в името на амбициозната цел да дадем приноса за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в 4-ма министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат на един или друг пост”, подчерта лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов.

До избирането на Меглена Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и екипа му. Министър-председателят подчерта, че това е станало заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора и ресорът трябва да бъде поет от друг.

Последният такъв скандал бе, когато МОН публикува проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII, които трябва да влязат в сила от 2017/2018, които предизвикаха недоволство у родители и преподаватели. Според тях "История славянобългарска" отпада от програмата по литература за 6-ти клас. За сметка на това фигурира "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо. Произведенията на Добри Чинтулов „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" също отпадат от часовете по литература за шестокласниците.

Тя е министър по европейските въпроси в двете поредни правителства – на Сакскобургготски и на Станишев и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозу. Във втория кабинет на Бойко Борисов е вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, а вече и просветен министър.


#Меглена Кунева #пленарна зала #Парламент #избори #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »