Депутатите приеха единодушно здравният министър да се отчита за ваксините два пъти годишно

Депутатите приеха единодушно здравният министър да се отчита за ваксините два пъти годишно
БГНЕС
A A+ A++ A

Със 130 гласа "за" от 130 гласували, депутатите приеха единодушно решение, което задължава министъра на здравеопазването да представя доклад за наличните ваксини два пъти в годината. Докладът трябва да се представя пред комисията по здравеопазването в Народното събрание през януари и през юли всяка година и да показва актуалната осигуреност на ваксини за задължителния имунизационен календар в страната.

Предложението дойде от депутати на БСП и ДПС и беше прието след изрични разисквания на темата, заявени отново от двете опозиционни групи. В дебата участва и министърът на здравеопазването Петър Москов, който за пореден път трябваше да защити сделката на здравното ведомство с Турция за бартер на ваксини в момент на недостиг по календара за новородените.

Напълно е ясно за какво става въпрос в последните седмици - става въпрос за политическа атака от БСП и ДПС, повтори министърът на здравеопазването във финалното си изказване след продължилите повече от два часа разисквания на темата за ваксините днес. "Дали са дотам безскрупулни, че да могат да яхнат инициатори, които имат икономически подбуди е вече отделен въпрос, но се надявам, че ясно успях да обясня сигурността, качеството и състава на приложените ваксини.", заяви министърът.

На обвиненията на депутатите от опозицията по време на разискванията, че бартерът с Турция е несправедлив за България, Москов отговори, че дарението от наша страна на БЦЖ ваксини възлиза на по-малко от 500 хил. лева, докато това от турската страна е изчислено на над 3 милиона.

"Като съседна държава, Турция помогна на нас, не помогна на други държави. Може би защото и ние имахме какво да предложим.", коментира здравният министър. Той обясни, че заради проблема на производителите да доставят ваксини в много страни е възникнал недостиг, но българското правителство е успяло да се справи.

"Дали има нарушен търговски интерес - може би. Дали има процедурен пропуск - това е работа на административната прокуратура, може да го каже, може не, нашето становище е, че няма. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха - да, направихме го, и да, това е част от националната сигурност и да, аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес.", заяви Петър Москов.

#депутати #Народно събрание #имунизации #Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »