Временната организация на трамвай 6 ще продължи над година

Временната организация на трамвай 6 ще продължи над година
A A+ A++ A

Временната организация на трамвай номер 6 ще продължи около година и половина - максимум две години. Това каза Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, на брифинг във връзка с промени на движението, свързани със строителството на метрото. "

Във връзка с предстоящото цялостно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий" предстои да бъде създадена времена организация на движение за двупосочно движение по бул. "Васил Левски" в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" и тунела на НДК, включително двупосочно движение в тунела на НДК, във връзка с което се налага и промяна на маршрута на трамвай номер 6 от Петте кюшета до обръщалото на ул. "Краище" при пазара "Иван Вазов" по трасето на трамваи 1 и 7 по бул. "Витоша", уточни Христов.

"Част от останалия трафик е предвидено да бъде осигурен през тунела на трамвай номер 6, който е с връзка на кръстовището "Фритьоф Нансен", бул. "България", бул. "Евлоги Георгиев". Това се налага освен да бъде осигурен автомобилният трафик, за да бъде запазено и движението на тролейбусни линии номер 2 и 9, без да се нарушава цялостното обслужване в рамките на целия град, което се извършва с тези линии", поясни зам.-кметът. "Напоследък тръгна една изкривена информация от различни групи граждани, свързана с цялостно спиране на обслужването по трамвай номер 6, включително в "Надежда" и "Обеля". Това не е истина и разпространяването на подобна информация води до заблуда на хората, които използват цялото трасе на трамвай номер 6", категоричен беше той.

"Това, което предстои да се случи във връзка със строителството на метрото е промяна на маршрута в обхвата на 3 спирки. За да бъде осигурена зоната по протежението на бул. "Арсеналски" с обществен транспорт ЦГМ са разработили 3 алтернативни маршрута, най-добрият от които е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут, който да се движи противоположно по кръгов маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел "Хемус", кръстовището с бул. "Евлоги Георгиев", връзка при административната сграда на НДК, бул. "Витоша" до Южния парк и оттам до басейна "Спартак" и съответно по обратния срещуположен маршрут", каза още Христов. По думите му, това е предвидено като допълнителен заместващ транспорт за времето на изграждането на метростанциите и възстановяването на движението по бул. "Патриарх Евтимий", което се очаква да се случи след около година и половина.

"В следващия етап ще бъде представено кога ще бъде затворено изцяло движението по бул. "Патриарх Евтимий", когато строителите на метрото са готови със следващия етап за временна организация", посочи той и добави, че това ще е вероятно през пролетта.

Христов поясни, че временната организация на трамвай номер 6 е свързана с изграждането на конструкциите на метростанциите и възстановяването на движението по бул. "Патриарх Евтимий". "Очакването е тя да продължи година и половина - максимум 2 години, по подобие на това, което бе направено на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" - изгражда се грубата конструкция на метростанцията, възстановява се движението по повърхността и продължава работа по самия тунел и по самата метростанция под земята, без това да пречи на останалата част от движението", каза зам.-кметът.

"Такава е организацията на работа не само в тези участъци, но и при всички останали метростанции, които в момента са част от проекта за третата линия на метрото. Това е принципът - извършват се изкопните работи, изгражда се конструкцията, възстановява се отгоре движението в първия възможен момент и продължава работа под земята", посочи той.

#трамвай #организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"