Общината пуска 15 минути безплатно паркиране в "синя" и "зелена" зона

Общината пуска 15 минути безплатно паркиране в "синя" и "зелена" зона
БГНЕС
A A+ A++ A

Столичани ще имат възможност за безплатен престой от 15 минути в "синя" и "зелена" зона. Столичните общинари ще опитат отново да реализират идеята родителите в София да имат 15 минути бонус да паркират безплатно пред училища и детски градини, които се намират в платените зони.

„Това е едно мое предложение отпреди две години – родителите да имат възможност спокойно да оставят детето си в училището или детската градина, която посещава. Смятам, че е наложително да се реализира тази идея и заставам изцяло зад нея”.

Това каза кметът Йорданка Фандъкова при откриването на новия двукилометров асфалтиран път до манастира край село Балша, за построяването на който общината е дала 1,2 милиона лева от хазната си.

Фандъкова каза, че експертите са я уверили, че е напълно възможно през системата технически да се реализира проектът, така че да се контролират успешно шофьорите, които ще искат да ползват 15-минутния бонус.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов разясни, че ще се търсят различни варианти за техническото реализиране на проекта за краткотрайно безплатно паркиране пред училищата и забавачките.

Два от тях са използването на хартиен носител или стреч карти, на които ще се отбелязва часът на спиране или пускането на есемес, който да регистрира факта, че започват да текат 15 минути гратисен период. Той обаче уточни, че преди две години от Центъра за градска мобилност са имали резерви относно пускането на есемеси.

„Така можеш да спреш пред някой магазин, а не училище и да си пуснеш искане за безплатен кратък период”, припомни опасенията на експертите от ЦГМ Христов. Как да се реализира този път успешно идеята за 15-минутния толеранс пред забавачките ще се обсъжда тепърва в комисиите към Столичния общински съвет.

Решението ще бъде взето до началото на лятото, обеща Христов. Повод за повторното възраждане на проекта е бъдещото разширяване на зоните за платено паркиране.

Общинарите обмислят да разширят "зелената" зона в още 6 района в София. Сега предстоят обществени обсъждания с гражданите по кварталите.

Фандъкова каза още, че ще бъде спазено предизборното обещание да се навлезе и в кварталите и вече има изготвени проекти за цялостно изграждане или реконструкции на 70 малки улички във всички райони в София. В момента усилено се изготвя и новата четиригодишна програма за ремонти на улици и булеварди.

#Столична община #Фандъкова #Синя зона #Зелена зона #паркиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"