Във Великобритания вече има опити за осезаема телевизия (ВИДЕО)

Във Великобритания вече има опити за осезаема телевизия (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британски учени разработват технология, която ще позволи на телевизионните зрители да помирисват, вкусват и докосват образа на екрана, съобщи "Индипендънт".

Изследователи от Университета в Съсекс се опитват да постигнат влияние върху всички сетива чрез ултразвукови лъчи и въздушни струи, които да увеличат емоционалното въздействие на заснетите кадри. По този начин например ще можем да усещаме дъжда по ръцете си или вятъра в лицето си, когато на екрана вали или духа.

„Осезаемата телевизия” ще доведе до създаването на предавания, които „улавят пълното внимание на публиката и я въвежда в мултисетивен свят”, смята ръководителя на изследването д-р Мариана Обрист.

Университетският екип работи съвместно с „Ултрахептикс” (Ultrahaptics). Това е британска компания, която разработва използването на ултразвук за доставяне на осезаема информация в човешките длани, без за това да са нужни ръкавици. Технологията предполага, че ултразвуковите вълни достигат по въздуха директно до потребителя, като въздействат на определени точки по ръцете. Това от своя страна може да предизвика определени емоции.

 

Изследователите са открили, че „кратки и остри потоци от въздух към точки около палеца, показалеца и средата на дланта водят до възбуда.” Бавна и внимателна стимулация на външната част на дланта и точките около малкия пръст, обратното, събужда тъга.

По същия начин, по който музиката в даден филм може да повиши емоциите и очакването, д-р Обрист вярва, че докосването също може да бъде използвано, наред с вкуса и миризмата, за да усили зрителското преживяване.



#телевизия #резолюция #емоции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"