Химици превръщат въглероден двуокис в гориво

Химици превръщат въглероден двуокис в гориво
A A+ A++ A

Учени от Университета на Южна Калифорния правят гориво от въздух. Eкип, ръководен от Суря Пракаш и Джордж Олах са разработили метод за превръщане на въглероден двуокис (СО2) в метанол - гориво, което е по-чисто и по-безопасно от фосилните горива.

Преобразуването на въглеродния двуокис в полезен продукт би било огромно постижение за опазването на околната среда. В момента той представлява 82 процента от произвежданите при човешка дейност парникови газове в САЩ, според данни на американската Агенция за околната среда. Голяма част от газа се генерира при изгаряне на фосилни горива. Превръщането на СО2 в гориво ще означава както изгаряне на по-малко фосилни горива, така и използване на част от отпадъчния продукт, отделян при изгарянето им.

“Трябва да се научим да управляваме въглерода. Това е бъдещето,” казва Пракаш в прессъобщение. Новият метод включва нагряване на смес от вода, въздух и химикал, наречен уротропин. 79 процента от въглеродния двуокис в сместа се превръща в метанол. По думите на Пракаш техниката е сравнително семпла.

Засега полученият по този начин метанол е твърде скъп, за да се предлага като комерсиална алтернатива на суровия петрол. Изследователите се надяват обаче, че метанолът ще започне да се използва в индустриални мащаби след между пет и десет години.

#въглероден двуокис #гориво #Калифорния #учен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »