Анкара и Атина ще поискат НАТО да наблюдава бежанския поток в Егейско море

Анкара и Атина ще поискат НАТО да наблюдава бежанския поток в Егейско море
БГНЕС
A A+ A++ A
Анкара и Атина са се споразумели да поискат мисия на НАТО да наблюдава бежанския поток в Егейско море и да се бори с каналджиите, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на висш германски източник.

Турция и Гърция заедно ще поискат от НАТО да съдейства на бреговата охрана и на европейската гранична агенция Frontex, заявява той.

Анкара е обявила готовност да приеме обратно търсещи убежище, заловени в морето, а алиансът ще предавана Турция информация, чрез която тя да може да се бори с трафика на хора.

Днес е краят на двудневната среща на военните министри на Алианса. Преди нея канцлерът на Германия Ангела Меркел и турският премиер Ахмет Давутоглу обявиха, че ще поискат НАТО да се ангажира да помага на Европа за справянето с бежанската криза.

"Очевидно е, че както винаги ще се грижим за сирийските си братя и ще ги приемем, когато е нужно", заяви Давутоглу по повод десетките хиляди бежанци, които чакат на границата. Той обаче допълни, че "никойне бива да предполага, че само защото Турция приема всички бежанци, от нея се очаква да понесе сама цялото бреме".

Следващата седмица Давутоглу ще вземе участие в минисреща на европейските държави, които са се съгласили да участват в преразпределянето на сирийски бежанци. Тя ще се проведе под егидата на Германия и Австрия преди Европейския съвет този месец.

#ЕС #Егейско море #мигранти #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »