Омбудсманът Мая Манолова се счепка с шефа на Софийския градски съд

Омбудсманът Мая Манолова се счепка с шефа на Софийския градски съд
БСП архив
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова обвини Софийския градски съд (СГС), че "участва в схема по издаване на изпълнителни листове на база съмнителни арбитражни решения". Манолова е заявила пред БНТ, че ще проучи тази схема, чрез която по думите й съществуват една голяма част от колекторските фирми (които събират дългове - бел. ред.) и арбитражните съдилища.

По-късно днес председателят на СГС Калоян Топалов отговори на омбудсмана с отворено писмо.

"Изявлението Ви представлява недопустимо накърняване авторитета на съда, без да се държи сметка за обстоятелството, че същият прилага точно действащата нормативна уредба", пише той.

Мая Манолова обвини Софийския градски съд в схема, председателят му й отговори

В писмото Топалов обяснява още, че подобни нападки към СГС от държавен орган са в явно противоречие със законовата уредба и съдебната практика. Освен това не допринасят по никакъв начин за решаването на визирания от омбудсмана проблем, а само генерират негативно отношение към съда.

Председателят на съда пише, че съгласно Закона за международния търговски арбитраж, СГС издава изпълнителен лист, когато е постъпила молба за това. Той е и единственият компетентен орган за това, а проверката преди издаването на листа се изразява само в преценка на две предпоставки - дали има арбитражно решение и дали то е връчено на задълженото лице. Съдът не може да преценява никакви други факти, обяснява Топалов на омбудсмана.

Манолова е заявила, че ще предложи законодателни промени, след като експерти направят пълна проверка на работата на арбитражните съдилища, какво точно правят колекторските фирми, как събират дълговете, как се снабдяват с арбитражни решения и с изпълнителни листове от СГС. Според нея трайното решение на проблема е да се забрани на монополните дружества да ползват колекторски фирми за събиране на задълженията си.

#омбудсман #Мая Маналова #Софийски градски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"