''Златната мечка'' в Берлин отиде при филм за бежанците в Лампедуза

''Златната мечка'' в Берлин отиде при филм за бежанците в Лампедуза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Голямата награда „Златната мечка“ на 66-я Берлински филмов фестивал спечели документалният филм „Огън в морето.“

Той е посветен на бежанците, режисьор е италианецът Джанфранко Рози. Във филма е показа животът на средиземноморския остров Лампедуза, който се превърна в основен пункт на бежанския маршрут. Рози вече е печелил голямата награда и на Венецианския фестивал.

''Искам да посветя тази награда на жителите на острова Лампедуза“, каза Рози, получавайки наградата. Той е снимал лентата, докато е живял на острова и е снимал събитията. Наградата бе предсказуема, критиците посочваха този филм за фаворит на тазгодишния фестивал.

Наградата "Сребърна мечка" грабна филмът "Смърт в Сараево" на Данас Танович.

"Сребърната мечка" за най-добър сценарий спечели филма „Обединените щати на любовта“ на Томаш Василиевски, като филмът е полско-шведска продукция.

Най-добър актьор станатунизиецът Маджид Мастура заради участието му във филма „Хеди“ на Мохамед Бен Атти, като произведението е продукция на Тунис, Белгия и Франция.

За най-добра актриса бе призната датчанката Трине Дюрхолм, тя игра във филма "Комуната" на Томас Винтерберг (Дания/Швеция/Нидерландия).

"Сребърната мечка" за най-добра режисура получи французойката Миа Хансен-Льове за филма си "Бъдещето".

Наградата в чест на основателя на фестивала Алфред Бауер за най-добър игрален филм, откриващ нови перспективи в седмото изкуство, получи режисьорът Лав Диас за "Люлката на скръбната тайна" (Филиппините/Сингапур).

Журито на конкурса е оглавено от американската актриса Мерил Стрийп. Тази година сред фестивалните призьори е и България. Филмът "Жалейка" на българската режисьорка Елица Петкова спечели отличие на фестивала "Берлинале": специалното признание на журито в категория Генерация 14 плюс. Фестът е ориентиран главно към т.нар. авторско кино.  

#Лампедуза #бежанци #филм #мечка #награда #жури #Мерил Стрийп #Берлинаре

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"