Подбират с тестове за компетентност държавната администрация

Подбират с тестове за компетентност държавната администрация
БГНЕС
A A+ A++ A

С промени в Закона за държавния служител се предлага въвеждане на централизиран конкурс с тестове за компетентност за назначаване в държавната администрация. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обобщи част от промените, които се предлагат в Закона за държавния служител. По-важните промени обхващат подобряване на разширяване на обхвата на вътрешния подбор, ограничаване на назначенията без конкурс, въвеждане на нови механизми за осигуряване на приемственост, както и въвеждане на условия за задържане в администрацията на младите хора.

Като съществуващи досега проблеми вицепремиерът посочи недостатъчната обективност и прозрачност на подбора на държавните служители досега. В тази връзка в промените се предлага въвеждане на централизиран конкурс с тестове за компетентност за назначаване в държавната администрация. Така ще се постигне обективен и прозрачен подбор на назначение за съответната длъжност, каза Бъчварова.

Като друг проблем тя изтъкна заобикаляне на конкурса при постъпване на работа. Именно затова вицепремиерът поясни, че се „затварят” всички вратички за заобикаляне. Ще се въведе забрана за назначаване на лица по заместване, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса по кандидатстване. Предлага се и забрана за назначаване на непълно работно време за служители на ръководни постове.

„Основната цел на тези промени е да се повиши качеството на служителите, както и да дадем по-голяма стабилност на назначенията и администрацията. По този начин може да въздействаме и срещу спонтанните своеволни политически назначения при промяна на екипите на управление, за да се гарантира стабилността на администрацията”, подчерта още Румяна Бъчварова. Критики по предложените промени се чуха от страна на синдикатите и от страна на бизнеса. От АИКБ заявиха, че има неясноти по законопроекта. От БТПП са на мнение, че назначаването в администрацията да става чрез конкурс, няма да постигне ефект, тъй като липсват гаранции за това.

Така представеният законопроект следва да бъде преработен, за да постигне целите си, които подкрепяме. Радка Йосифова от КРИБ коментира, че подкрепят напълно идеята на тези промени, за да се преустановят практиките за заобикаляне на изискванията за конкурсно начало на подходящите хора в държавната администрация. „Ние сме за обективното назначаване на държавната администрация, но сме против Институтът за публична администрация да изготвя конкурсите, който е безсмислена институция”, каза от своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

След като чу становищата на социалните партньори Бъчварова благодари за разбирането и приемането на самата идея на промените и обеща, че конкретни предложения ще бъдат преразгледани. Това е посоката и разбирането ни, въпрос на време е да се случи, добави Бъчварова.

#Румяна Бъчварова #Ивайло Калфин #държавни служители #квалификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"