Армията ще прави регистър на всички младежи от 18 до 32 г., годни за военна служба

Армията ще прави регистър на всички младежи от 18 до 32 г., годни за военна служба
Николай Ненчев БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на отбраната ще изготви регистър на всички младежи, които са годни за военна служба, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. За тази цел ведомството подготвя промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. За списъка ще бъдат използвани данните от служба ГРАО, но всеки, който иска да премине военно обучение, ще може да го направи, обясни министър Ненчев.

“Ако той желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран, тогава ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва. Резервът се състои от доброволци, които се записват и преминават обучение при нас, и такива, които са били вече на служба в Българската армия. Тоест ние ще поискаме единствено справка за тези хора”, обясни по БНР военният министър.

С поправките се прецизира възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет - от 18 до 32 години. Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.


Диференцира се и пределната възраст за водене на военен отчет за различните категории резервисти и запасни. Целта е качествено окомплектоване на военновременните формирования на въоръжените сили и ефективно изпълнение на функционалните задължения от различните категории. По този начин се осигурява и възможността за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст.


Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв и начина на тяхното изплащане при участие в специалната военна подготовка, служба по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията.


Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

 

#Армията #регистър #Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници