Депутатите приеха на първо четене глоба от 3 хил. лева за шофиране в насрещното

Депутатите приеха на първо четене глоба от 3 хил. лева за шофиране в насрещното
БГНЕС
A A+ A++ A

Шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала да се санкционира с отнемане на книжката за половин година и глоба от 3000 лева - това приеха депутатите днес, като гласуваха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата.

Сега санкцията е между 20 и 150 лева, защото това се приема като нарушение на правилата за използване на пътното платно. Други нови текстове предвиждат въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември -1 март.

Въвежда се и нова административна мярка - отнемане на регистрационната табела на МПС за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. При неиздължени суми за нарушения на пътя ще се прибира и книжката на провинилия се водач, докато ги плати.

Новите текстове в Закона за движение по пътищата предвиждат още опростяване на процедурата за налагане на санкции, като за всички нарушения, за които не се отнемат точки, глобите ще са с фиш. Улеснява се и връчването на електроните фишове, когато лицето не е намерено.

През първите две години след взимане на книжка водачи да разполагат с 2/3 от полагащите им се 39 точки, се казва още в новите текстове.

Актуализират се и глобите за превишение на скоростта в населените места и извън тях, като те се удвояват (виж края на материала). За шофиране с концентрация на алкохол в кръвта от над 0.5 промила водачите вече могат да останат без книжка за три пъти по-дълъг срок - до година и половина

Не бяха приети предложенията на депутата Петър Славов за криминализиране на т.нар. гонки и отнемане на книжките на участниците в тях. Той настояваше на място да се прибират свидетелствата за правоуправление на водачите, причинили катастрофа със загинали и ранени. Предложенията на Петър Славов предвиждаха и отнемане на книжките за различен срок за всички превишения на скоростта с над 40 км/ч.

По време на дебатите Димитър Барайктаров от Патриотичния фронт остро възрази срещу задължителните зимни гуми. Той посочи, че само в шест страни в Европа има такова изискване, като четири от тях са скандинавски, а в останалите две това е препоръчително.

Байрактаров каза още, че в нарушение се вкарват водачите на камиони и автобуси, за които такива гуми няма. Депутатът се аргументира и с това, че според температурните графици за последните няколко години зимата в България започва след 20 декември и приключва в края на февруари.

Сериозни критики срещу почти всички нови предложения отправи и Георги Свиленски от БСП. Той припомни, че текстовете бяха подготвени в рамките на няколко дни, след като премиерът на заседание на правителството поиска мерки срещу войната по пътищата и призова да не се приемат, докато не се изчистят спорните моменти.

Обръщайки се към говорилите по темата, Свиленски посочи, че много от тях са имали забележки, но са призовали да се приемат с условието, че ще се променят спорните моменти между първо и второ четене.

 

 

#КАТ Пътна полиция #превишена скорост #зимни гуми #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници