Създадоха “хартиена кожа” с човешко осезание

Създадоха “хартиена кожа” с човешко осезание
A A+ A++ A

Гъвкави и преносими универсални сензори биха могли в бъдеще да намерят приложение във всички области на живота - за наблюдение на здравните ни показатели или за нов вид взаимодействие с компютри, например. Следвайки тази цел, изследователи от Саудитска Арабия са разработили базиран на хартия сензор, които реагира на налягане, докосване и температура, подобно на човешка кожа.

Инженери от Университета за наука и технология "Крал Абдула" са изобретили сензор, който измерва налягане, температура, влажност, докосване, киселинност. Екипът е създал устройството, използвайки, по собствените му думи, “подхода на гаражното производство”. Учените са комбинирали алуминиево фолио, тиксо, гъбички и самозалепващи се листчета.

Наличните във всяко домакинство предмети са били интегрирани на матрица от хартия и свързани с устройство, които засича промени в електрическата проходимост. За да постигнат това, изследователите са разчитали на качества на материалите като порьозитет, абсорбция, еластичност и обем. Самозалепващите се листчета са служили за засичане на влажност, а оцветяването им с молив е позволило да засичат и киселинност. Гъбичките са били използвани за измерване на налягане, а алуминиевото фолио за засичане на движение. Екипът е установил, че устройството е в състояние да засича повече от един показател едновременно в реално време.

В момента инженерите се опитват да преодолеят някои ограничения, за да разработят комерсиален продукт с първоначално медицински приложения. Екипът посочва, че трябва да създаде “хартиена кожа”, която предава и приема информация безжично. Предстоят и тестове за издръжливост при извиване и прегъване.

#хартия #кожа #технология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »