Теменужка Петкова: Реално е възможно да има намаление на цената на тока

Теменужка Петкова: Реално е възможно да има намаление на цената на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''В момента колегите от КЕВР работят. Правят се съответните модели и изчисления. Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена тъй като виждаме, че цената на природния газ спада,'' заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

''Очакваното намаление е малко над 20 процента. Това е основната причина, което би дало възможност на КЕВР да понижи цената на ел. енергия, но трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се вземе правилното решение,'' добави Петкова.

''Понижаването на цените би повлияло ТЕЦ-овете, които работят на газ. Електрическата енергия, които те произвеждат е нормално да понижи своята цена, тъй като основният компонент - природният газ бележи тенденция на намаление. Едва когато КЕВР излезе със своето решение, ще разберем с точност за кого ще бъде това намаление,'' отбеляза Петкова. Тя коментира и работата на Българската независима енергийна борса, която според нея работи успешно повече от месец с реални сделки в реално време.

"Цената на Българската независима електроенергийна борса не се различава от цената на борсите в региона. Това се дължи на спад в търсенето на ел. енергия, което е продиктувано от липсата на такова голямо потребление," подчерта Теменужка Петкова.

"Скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители", допълни Петкова. 

"Българските потребители трябва да знаят, че това е процес, който е протекъл във всички страни-членки на ЕС и България е последната страна, която не е либерализирала своя пазар, а това създава дисбаланс във финансовата система на българската енергетика. ."

"Няма да се случи нищо, което на практика да доведе до сътресение в системата. Хората трябва да бъдат спокойни, че помощите, които съществуват за отопление, ще се запазят. Либерализацията означава две неща - цени, които са пазарни и възможност на избор на доставчик на енергия от страна на българските потребители. Всеки българин ще има възможност да избере своя доставчик, съобразно офертите, които тези доставчици ще представят и съобразно офертата, която е най-добра за съответния потребител", каза министър Петкова.

Тя уточни, че не може да се каже каква ще е цената на ел. енергия след либерализацията, но практиката в останалите европейски страни показва тенденция на леко повишаване. В Румъния това повишение е било между 3 и 7 процента. Много скоро след това цената на ел. енергия е паднала на нива под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля. Теменужка Петкова успокои и лицата от уязвимите групи, че ще продължат да плащат ел. енергия при по-благоприятни условия от останалите потребители.

В момента се правят анализи, за да се прецени групата на тези лица. В момента Законът за социално подпомагане покрива 274 хиляди души. Броят им се очаква да се повиши при либерализацията. Министър Петкова коментира още концесията на блок "Силистар" и потвърди, че до средата на тази година може да очакваме да бъде извършен първият сондаж на блок "Хан Аспарух". 


#ток #потребление #Теменужка Петкова #енергийна борса #закон #либерализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »