София и Анкара ще подпишат програма за опазването на недвижимото културно наследство

София и Анкара ще подпишат програма за опазването на недвижимото културно наследство
A A+ A++ A

Страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/ да направят крачка към създаването на Стратегия за развитие на региона чрез използване на ресурса на културата, културното и природното наследство и свързаните с тях индустрии.

Предложението направи министърът на културата Вежди Рашидов на Заседанието на Съвета на министрите на културата на страните от ЮИЕ, което се провежда в Истанбул. В Съвета участват делегати от 12 държави, а в работата на форума се включи и зам-генералният секретар на ЮНЕСКО за културата Франческо Бандарин, съобщи Мистерството на културата.

В своето обръщение Рашидов изтъква, че малко региони могат да се похвалят с такова богатство на култура и наследство като това на държавите от ЮИЕ и затова една обща стратегия може да бъде много полезна в този процес.

Има предложение в основата на бъдещия документ да залегне концепцията на Европейския съюз за
"Иновационна стратегия за интелигентна специализация на районите" 2014 – 2020 г., както и опитът в развитието на Дунавския регион.

В Истанбул министрите приеха Съвместна декларация за опазване и устойчиво управление на културното наследство. Документът за координация между съществуващите платформи за сътрудничество на министерско ниво се подписва на всяка една конференция.

Един от фокусите на форума беше подобряването на борбата с незаконния трафик на ценности и необходимостта от още по-активно използване на потенциала на културата и туризма за икономическото развитие.

В рамките на посещението си Вежди Рашидов се срещна с министъра на културата и туризма на Турция Махир Юнал. Двамата министри направиха преглед на развитието на двустранните културни отношения и се договориха в близките месеци да подпишат Програма за опазването на недвижимото културно наследство. Подписаното Споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности беше оценено като успешно.


#културно наследство #споразумение #България #Турция #артефакти #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"