85 души са осъдени за трафик на хора през 2015 г.

85 души са осъдени за трафик на хора през 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

През 2015 г. Прокуратурата е наблюдавала общо 294 наказателни производства за трафик на хора, а новообразуваните досъдебни производства са 85. Осъдените лица с влезли в сила присъди в края на отчетния период са 48, като от тях 16 са с наказание лишаване от свобода.

Това става ясно от приетия отчет за миналата година на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). През 2015 г. са проведени над 30 превенционни комисии, реализирани са и над 20 обучения, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Отчетена беше и засилената роля на местните комисии. През 2015 г. се възстановиха услугите за жертвите на трафик и приютите в Бургас и Варна. Националната комисия взе участие в четири международни проекта.

В отчета се посочва още, че докато по отношение на борбата с трафика на хора с цел сексуална ориентация се наблюдава ръст на производствата, то по отношение на трафика с цел трудова експлоатация все още няма завършени производства и наказателни присъди.

Предвид засиления миграционен натиск, и през 2016 г. ще продължат съвместните действия с Държавната агенция за бежанците, включително и по отношение на идентифицирането на жертви от трети страни.

Сред приоритетите за тази година е създаването на единна база данни за жертвите и за извършителите на трафик на хора. Ще бъде изготвен и анализ на профила на мъжете - жертви на трафик, които към момента остават извън фокуса на институциите. Като предизвикателство, което комисията ще адресира тази година, е фактът, че голяма част от жертвите са хора с различна степен на умствена изостаналост и психични проблеми, което затруднява дългосрочната им реинтеграция в обществото

През 2016 г. ще бъдат изготвени и промени в Закона за борба с трафика на хора с цел подобряване на междуинституционалното сътрудничество и подобряване закрилата на жертвите.

Следващата седмица започва съгласувателната процедура, след което Националната програма ще бъде разгледана от Министерския съвет.

Членовете на НКБТХ се съгласиха също да бъдат сформирани работни групи за разработване на четирите приоритета на Стратегията за борба с трафика на хора. Това са активната превенция, повишената идентификация и закрила на жертвите, ефективното преследване и наказание и засилената междуведомствена и международна координация.

#Министерски съвет #трафик на хора #съд #присъди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"