Вече има начин да следим кога приятелите ни във ''Фейсбук'' спят

Вече има начин да следим кога приятелите ни във ''Фейсбук'' спят
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Датски разработчик на софтуер е намерил начин да проследява режима на сън на приятелите си във Facebook. Той използвал единствено данните, налични в социалната мрежа, пише The Verge.

Инструментът, създаден от Сорен Лоув-Янсен, е базиран на промените в активността на потребителите на Facebook и приложението Messenger. Тъй като голяма част от хората проверяват профила си сутрин и вечер преди да заспят, Лоув-Янсен е бил в състояние да събере и обобщи информация за сънните им навици. Системата функционира ефективно само за потребители, които редовно посещават сайта.

Софтуерът на Лоув-Янсен проверява активността на потребителите на всеки десет минути. На базата на събраната информация се създават графики, които онагледяват моделите на сън и показват някои дългосрочни тенденции.

Facebook обаче, далеч не е въодушевен от разработката на датския програмист. В интервю за Washington Post той посочва, че компанията го е помолила да не позволява на други хора да използват софтуера, тъй като нарушава правилата за използване на услугата.

Лоув-Янсен е публикувал програмата в GitHub и най-малко 1000 души вече са я свалили. Разработчикът отказва обаче да отстрани софтуера от интернет платформата, посочвайки, че създаването му има за цел да насочи общественото внимание към това колко много лични данни могат да се извлекат от свободно достъпна информация.

“Намерението ми не е да шпионирам приятелите си,” казва Лоув-Янсен. “Искам хората да знаят, че оставят дигитални следи, където и да отидат.”



#навици #разработка #система #информация #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници