ЕС удвоява парите за Анкара, облекчава визовия режим за турски граждани до юли

ЕС удвоява парите за Анкара, облекчава визовия режим за турски граждани до юли
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е готов да удвои размера на помощта за Турция за нуждите на бежанците от Сирия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проект за съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара. Така сумата за Анкара ще достигне общо 6 милиарда евро.

Ройтерс представя подготвения проект за споразумение от днешната среща в Брюксел между ЕС и Турция, посветена на миграцията. В него се посочва, че двете страни имат твърд ангажимент да сложат край на нередовната миграция към ЕС. С цел справяне с общите предизвикателства и в продължение на прилагането на съвместния план за действие, приет на 29 ноември 2015 г., двете страни предвиждат още:

Турция експедитивно да приема обратно всички нередовни мигранти, които са прекосили морето и са достигнали гръцките острови от турския бряг. Този процес на реадмисия ще бъде само за временен период и само с хуманитарна цел. С тази цел в регистрационните центрове на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос Турция ще изпрати, съгласно споразумение с правителството на Гърция, адекватен брой офицери за свръзка и по въпросите на имиграцията, които да улесняват процеса на реадмисия.

Турция ефективно ще сътрудничи с ЕС и с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да осигури бързо пренастанавяне на сирийците, въз основа на формулата "за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преселен директно от Турция в страна от ЕС".

Турция ефективно ще прилага проекти, предложени от нея и одобрени от комисия на ЕС, и ще сътрудничи със страните членки във всяко общо усилие за създаване на хуманитарни зони за сигурност в Сирия.

Европейският съюз ще евакуира напълно бежанците от гръцките острови и ще приема само онези, които са достигнали островите след дата, която предстои да бъде посочена. ЕС ще покрие разходите в процеса по реадмисия.

Вместо през октомври ЕС ще приеме и приложи най-късно до края на юни съответния европейски регламент за отмяна на визовия режим за турски граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, въз основа на ускорена пътна карта, специализирана подкрепа и в съответствие със споразумението за реадмисия.

Европейският съюз ефективно и бързо ще преселва сирийците от Турция въз основа на вече споменатата формула, като ще прави преценка на месечна основа, и ще сътрудничи с Турция във всяко съвместно усилие за установяване на хуманитарни зони за сигурност в Сирия.
Европейският съюз ще се подготви за решения за отваряне на нови глави от преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Ще ускори и ще улесни трансфера и разпределението на помощта за сирийските бежанци и ще вземе решение за допълнителна помощ от три милиарда евро до края на 2018 г.
Европейският съюз ще прави преглед на напредъка съвместно с Турция всеки месец, се посочва в проекта за споразумение, цитиран от Ройтерс.

Така Брюксел на практика приема част от новите предложения, които Анкара направи по-рано днес.

Турция иска повече средства от обещаните й през ноември 3 млрд. евро, незабавно ускоряване на процеса по членството й в Съюза и безвизово пътуване за турци в Европа до пролетта. В замяна Турция е готова да приеме обратно мигрантите, които не са от Сирия и им е отказано убежище в Европа. „Те предлагат повече и искат повече“, заявил дипломат от ЕС.

В същото време по-рано днес турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Европейския съюз заради четиримесечното забавяне в отпускането на обещаните 3 млрд. евро в помощ на бежанците в страната. Сумата беше договорена през ноември миналата година. „Минаха четири месеца. Те тепърва трябва да бъдат доставени“, заяви държавният глава в реч в Анкара. Неговото изказване идва в същия ден, в който в Брюксел се състои среща на върха с Турция, на която ще се обсъди бежанската криза.

„Моят премиер в момента е в Брюксел. Надявам се, че ще се върне с парите“, заяви Ердоган, имайки предвид Давутоглу. Той също така посочи, че не е вина на Турция, че толкова много мигранти използват нейните брегове като отправна точка за пътя си към Западна Европа. На турска територия има общо 2,7 млн. бежанци.

#Турция #ЕС #финансова помощ #визов режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"