Кипър излиза от спасителната си програма

Кипър излиза от спасителната си програма
A A+ A++ A

Това е четвъртата приключила спасителна програма в еврозоната след Ирландия, Испания и Португалия. Гърция остава единствената държава, въвела еврото, която все още е в програма за финансово оздравяване.

Кипър подписа споразумение за спасителен заем в размер на 10 млрд.евро през март 2013г., когато банковата система на страната изпадна в колапс и се наложи правителството да въведе капиталови ограничения. Като цяло Никозия е употребила само 7.5 млр.евро, а миналата година икономиката на острова се е завърнала към растеж. Според "Файненшъл таймс" това е станало година по-рано, отколкото са очаквали архитектите на спасението на острова.

На редовната си среща в Брюксел финансовите министри от еврозоната приветсваха усилията на островната държава да възстанови икономиката си. "Всички ние се радваме на успеха на тази програма и можем да кажем, че икономиката на Кипър бе възстановена благодарение на нея", заяви Пиер Московиси, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.

Въпреки това изходът от спасителната програма е съпътстван от един малък неуспех. Кипър няма да получи последните 275 млн.евро, защото не успя да приватизира националната телекомуникационна компания CYTA заради липса на одобрението на парламента. Според финансовите министри от еврозоната подобна стъпка допълнително ще стимулира растежа, но въпреки това те не изразиха възражения заради отказа на правителството да не изпълни това условие на кредиторите.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства народа и правителството на Кипър за успеха, съобщава кипърският гръцки в. "Политис", цитиран от БТА.

Лагард смята, че в рамките на тази програма Кипър е успял да постигне впечатляващо възстановяване и растеж на икономиката си през последните три години.

В писмо до кипърския финансов министър Харис Георгиадис Лагард отбелязва, че икономиката на островната държава се е завърнала към положителен растеж миналата година и е отбелязала ръст с около 1.5 на сто, банковата система е станала по-стабилна и е даден ускорен тласък на необслужваните кредити.

Кипър ще излезе успешно от спасителната си програма този месец , въпреки че не е изпълнил една от поставените от кредиторите задачи - приватизирането на националната телекомуникационна компания CYTA.
Всичко това създаде възможности за излизане на страната на борсовите пазари. Финансовото й състояние е възстановено и е на верен път, а публичният дълг намалява.

Кипър издаде успешно три емисии еврооблигации за последните 21 месеца. Въз основа на тези постижения, динамиката на реформите трябва да продължат, особено на фона на очертаващата се нова нестабилност на световните пазари, се казва в писмото на Кристин Лагард.

 

#Кипър #финансова помощ #спасителен механизъм #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »