Две трети от британките са били жертва на сексуален тормоз на обществени места

Две трети от британките са били жертва на сексуален тормоз на обществени места
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Две трети от британките са били подложени на сексуален тормоз на обществени места, а повече от една трета са били обект на нежелано сексуално докосване, показва онлайн проучване, разпространено в Международния ден на жената, предаде "Ройтерс".

Жените на възраст между 18 и 25 години по-често са ставали жертва на такива посегателства. 85 на сто от анкетираните в тази възрастова група, са заявили, че са били обект на нежелано сексуално внимание на обществени места. Допитването е проведено онлайн от социологическия институт "ЮГов" за Коалицията "Спрете насилието срещу жени" ( EVAW),

"Жените се сблъскват всеки ден със сексуален тормоз и са се научили да се справят с това, но е време да се изправим пред този проблем", заяви Сара Грийн, директор на EVAW.

Три четвърти от анкетираните 1600 жени споделят, че не се чувстват сигурни на обществени места и почти половината планират специално маршрутите си – например избягват да ползват обществен транспорт, прибират се рано у дома или избират различен маршрут, когато излизат вечер.

Мнозинството от жените споделят, че биха искали някой да се намеси, когато станат обект на нежелано сексуално докосване, но едва около 10 на сто от жените, които са били опипвани на обществено място, са казали, че някой е предприел действия, за да спре посегателството.

Като превантивни мерки участвалите в проучването предлагат повече полицейски патрули, по-добро улично осветление, повече служители в градския транспорт и разяснителни кампании, които да насърчават хората да се намесват, ако станат свидетели на сексуален тормоз.

Над 25% от жените, станали обект на нежелано сексуално внимание, са били под 16-годишна възраст, когато за първи път са станали жертва, а над 75% са били по 21 години.

Проучване на фондация "Томсън-Ройтерс" от 2014 г. за 16 големи световни града относно безопасността на градския транспорт за жените отрежда на Лондон едва 13-то място.

Във вторник британското правителство публикува актуализирана стратегия за борба с насилието над жени и момичета, насочена към ликвидиране на сексуалния тормоз "във всичките му форми" до 2020 г.

#Великобритания #жени #сексуален тормоз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"