Миков: Намаляваме със 101 души на ден, водят ни към демографска катастрофа

Миков: Намаляваме със 101 души на ден, водят ни към демографска катастрофа
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството и мнозинството ни водят към демографска катастрофа, защото като се изключи периодът 2005 - 2009 г., когато раждаемостта е увеличена с 15%, днес тенденцията за намаляване на населението е трайна. Това заяви днес чрез декларация на ПГ на БСП лява България нейният лидер Михаил Миков от парламентарната трибуна.

Страната ни търпи един от най-големите спадове на население в света, а при тези темпове намаляваме със 101 души на ден и ако това не бъде променено, населението през 2030 г. ще бъде 6,5 млн. души, уточни Миков. Оценката на тази заплаха бе направена и се прие единодушно решение от НС, което задължи правителството да предприеме краткосрочни и средносрочни мерки, припомни Миков. И се позова на доклада на ЕК за България, в който се констатира, че страната ни търпи един от най-големите спадове на население в света.

Миков зададе и въпрос към народните представители: Какво получи България и българските граждани от управлението на Бойко Борисов? В бюджета за 2016 г. бяха намалени обезщетенията на майките за отглеждане на дете, месечните добавки за деца с увреждания бяха замразени, целевите помощи за ученици бяха замразени също и се отнасят само за първокласници. А месечните добавки за най-многобройните семейства се увеличиха само с 2 лв. месечно, за семействата с повече от три деца добавките също спадат, изреди аргументите си лидерът на левите в НС. Не се прие нашето предложение за въвеждане на семейното подоходно облагане, както и предложението на БСП за намаляване на ДДС за стоките за деца.

Трагичната картина на демографската катастрофа, към която правителството води страната днес, трябва да бъде променена, настоява Миков. От началото на тази година до днес около 1500 по-малко са родените деца в България в сравнение с миналата година, посочи той.

Миналата година успяхме да достигнем равнището на 1945 г., когато мъжете бяха на война. Левите призовават парламентарно представените сили и правителството за спешно обсъждане на тежките проблеми, стоящи пред демографската перспектива на България. Но не само обсъждане - българските граждани искат ясни мерки, смята депутатът. На политическите консултации при президента от БСП са поставили въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност за демографската катастрофа. От партията все пак очаквали всички парламентарни групи и премиерът Борисов да проявят ангажираност за бъдещето на нацията.



#демографска криза #Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »