Вносът от страни извън ЕС спада с близо 18% през януари

Вносът от страни извън ЕС спада с близо 18% през януари
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Докато износът на България за страни извън ЕС се увеличава през януари за втори месец поред, то вносът следва трайната тенденция на спад, започнала в средата на 2015 г., се вижда от данните на Националния статистически институт.

През януари 2016 г. износът на България за трети страни се увеличава с 6.3% спрямо същия период на 2015 г. и е в размер на 1.164 млрд. лв., сочат статистическите данни. Над половината от българския износ е насочен към седем държави - Турция, Китай, Египет, Македония, Сърбия, САЩ и Русия, уточнява статистическият институт. Сред тях спад на износа се наблюдава само към водещия пазар за българските стоки извън ЕС - Турция, с 9.3% до 286.6 млн. лв., а също и за САЩ - с 6.2% до 48.4 млн. лв.

Вносът на България от трети страни през януари 2016 г. намалява със 17.8% спрямо същия месец на 2015 г. и е на стойност 1.203 млрд. лв. Това е шести месец поред на свиване на вноса като темпът му спрямо последните три месеца се ускорява.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени през януари от Русия - 386.7 млн. лв., но това е с 14% по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Вносът от Турция нараства с 6.6% до 203.1 млн. лв.

 

 

#НСИ #статистика #внос #износ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »